SEÇİME DOĞRU

Yok, yok. Karar falan değiştirmedim. Bahsettiğim seçimler yerel seçimler falan değil.

Bu hafta sonu yapılacak olan Büyük Kulüp Başkanlık seçimlerinden bahsedeceğim.

Ha, bu arada ben kulüp üyesi falan da değilim.

Büyük Kulüp, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde İstanbul'da önemli bir sosyal kulüp olarak ortaya çıkmış ve zamanla birçok farklı işlevi üstlenmiş bir sivil toplum kuruluşuna dönüşen bir dernektir.

Büyük Kulüp kurulduğu ilk günden bu yana diplomatlar, askerler, bürokratlar ve iş insanları arasında prestijli bir buluşma noktası niteliğini sürdürmektedir.

Farklı sektör ve alanlardan insanlardan oluşan entelektüel bir platform olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

Siyaset, bürokrasi, iş dünyası, sanat ve akademi dünyasının önde gelen isimleri Büyük Kulüp çatısı altında sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır.

Farklı Alanların Bir Araya Geldiği Entelektüel Bir Havza

Büyük Kulüp’ü sadece entelektüel, kültürel ya da sanatsal faaliyetlerle sınırlamak doğru olmaz. Devlet adamları, yazarlar, sanatçılar, bilim insanları ve entelektüellerin bir araya gelerek düşünce akımları ve fikirler üreterek sosyal fayda üreten bu kurumun üye sayısı ise 9.000’ini de aşmış durumda.

Büyük Kulüp’ün, 9.000’den fazla üyesiyle faaliyet gösteren bir “filantropist” yani “zamanını, uzmanlığını veya varlıklarını sosyal ve milli fayda yaratmak için gönüllü olarak veren” bir hareket olarak öne çıkma zamanı gelmiştir.

Köklü tarihi, itibarlı üye profili ve geniş kapsamlı faaliyetleriyle Türkiye'nin en özel sivil toplum kurumlarından olan Büyük Kulüp yeni dönemde başkanını belirlemek için 23-24 Mart 2024 tarihinde seçime gidiyor.

Bugüne kadar ki başkanları arasında; Said Halim Paşa, Mustafa Reşid Paşa, Cemil Topuzlu, Atatürk’ün milli mücadele arkadaşlarından Fethi Okyar, zamanın Dışişleri Bakanları Numan Menemencioğlu ve Tevfik rüştü Aras, Deniz Kuvvetleri eski Komutanlarından ve eski Başbakanlardan Bülend Ulusu gibi isimler yer almaktadır.

Hâlihazırda başkanlığı bir denizci olan armatör Gündüz Kaptanoğlu yürütmektedir.

Büyük Kulüp’ün tüzüğünde yer alan “Yönetim Kurulu Başkanı üst üste en çok 2 (İki) dönem ve bir dönem ara verdikten sonra yeniden seçilebilir. İkinci dönem için seçilen mevcut başkanın görev süresi içerisinde yapılan tüzük değişiklikleri kendisine yeniden seçilme hakkı vermez” hükmü gereğince 2 dönem Başkanlık yapmış olan Sayın Kaptanoğlu yeniden aday olamamaktadır.

Elbette söz konusu Büyük Kulüp olunca, adayların tamamının liyakatleri ve yeterliliklerinin göz kamaştırıcı olduğunu görüyoruz.

Hali hazırda Talat Yılmaz, Mehmet Nuri Kuriş, Melih Tavukçuoğlu, Erkan Ülker ve Ali Ulvi Erim başkanlığa aday...

Başkan adayları arasında yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunu işadamı Melih Tavukçuoğlu, benim çok takdir ettiğim saygın ve çok başarılı “anchorwoman” nitelikli sunucu, haberci ve gazeteci Simge Fıstıkoğlu’nun da kıymetli kayınpederi.

Büyük Kulüp’te Balotaj Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Melih Tavukçuoğlu ömrünün 33 yılını Büyük Kulübe adamış bir isim.

Akaryakıt, tekstil, turizm, inşaat gibi birçok sektörde faaliyet gösteren ve sektör derneklerinde yöneticilik ve başkanlık yapmış, aynı zamanda Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİDER)'in de kurucusu.

Geçtiğimiz günlerde Simge Hanım vasıtasıyla Sayın Tavukçuoğlu ile bir araya geldik. Çok hoş sohbetimiz esnasında konu başkanlık seçimlerine geldi.

Bana seçimin Büyük Kulüp’e hizmette tatlı bir rekabet olduğunu, seçim kampanyasında kullandıkları sloganın “Deneyim Büyük, Hedefler Büyük” olduğunu söyleyerek söze başladı.

Sözlerinden “Atatürk ilke ve İnkılaplarına” sıkı sıkıya bağlı, Türkiye Cumhuriyeti Devletine sadık, Türk Silah Kuvvetlerine muhabbetle saygılı bir kişi olduğu çok net anlaşılıyordu.

“Yönetimimizde, TSK mensupları başta olmak üzere, bürokrat ve devletimize hizmet etmiş kişileri de Kulübümüze kazandırmak öncelikli hedeflerimizden biri” diyor.

Büyük Kulüp’ün yaklaşık 9600 üyesinin sahip olduğu muazzam potansiyelin toplum yararına faaliyetlerle kinetiğe yani harekete geçirilmesi için kültür, sanat, yardım ve fikir vs.ye kadar uzanan çeşitli alanlarda birçok somut projesinden bahsetti.

Sayın Tavukçuoğlu toplumdaki ayrışmadan son derce rahatsız olduğunu belirtiyor ve bu noktada Büyük Klüp’te, yeni-eski üye ayrımı yapmadan, her görüşten üyeler ve diğer kardeş derneklerle arasındaki dayanışma ve hoşgörü atmosferini daha da pekiştirmeyi, her üyeyi kucaklamayı ve üyelere hizmet alanını genişletmeyi hedeflediğini söylüyor.

“Büyük Kulüp, sadece bir spor kulübü değil, aynı zamanda bir aile olmalıdır” diyor…

Üyelerin Büyük Kulüp çatısı altında daha mutlu ve güvende hissetmesini; onlara müzik, yemek, spor ve tüm alanlarda her zevke, her yaşa uygun seçenekler sunmayı vaat ediyor…

Kulüp üyesi ailelerin 7-14 yaş arasındaki çocuklarını kapsayan, onlara arkadaşlarıyla kaynaşma, yaşıtlarıyla yaşlarına uygun faaliyet imkanı oluşturan çok kapsamlı bir alan oluşturmayı da vaat ediyor.

Yelken kursları, tenis kursları, ailelerin birlikte vakit geçireceği alanların oluşturulmasını hedefleyen projeleri tasarlamış…

Diğer yandan Büyük Kulüp’ün daha da uluslararası bir nitelik kazanması için ciddi bir network projesi ve ağı oluşturmaya çalışıyor.

Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda Avrupa, Amerika, Avustralya ve Afrikakıtalarında yer alan köklü ve prestijli Kulüplerle ilişkileri pekiştirmeyi vizyon olarak ortaya koyuyor.

Elbette Sayın Tavukçuoğlu ile yarışan diğer 4 adayın da Üyelerin mutluluğunu ve güvenliğini ön planda tutarak, kulübü daha da gelişmesi hedefleyen değerli insanlar olduğu hususunda hiçbir şüphem yok.

Tüm adaylara bu centilmenler seçiminde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Cihat Yaycı Arşivi