'Yaşar Ne Yaşamaz' romanı gerçek oldu! Delia'nın çilesi bitmiyor

'Yaşar Ne Yaşamaz' romanı gerçek oldu! Delia'nın çilesi bitmiyor
Yaşadığını ispat edebilmek için üç yıldır  bürokrasiyle savaş veren Romanya uyruku Delia Simona’nın çilesi bitmek bilmiyor. Romanya’da yaşayan ailesi tarafından mahkeme tarafında öldü gösterilen Simona, hem yaşadığını kanıtlamak için hem de Türk vatandaşı olmak için 3 yıldır bürokrasiyi aşamadı. Bu yetmezmiş gibi Esenyurt’ta yaşadığı evini su bastı İki oğluyla sokakta kalan Simona’ya komşuları sahip çıktı.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

 Aziz Nesin’in ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ adlı romanı gerçek oldu. 20 yıldan beri Türkiye'de yaşayan Delia Simona, koronavirüs nedeniyle kocasını kaybedince, vatandaşlık için gittiği konsoloslukta acı gerçekle karşılaştı. Miras meselesi yüzünden Romanya'daki teyzesinin kendisini 2002'de "ölü" olarak gösterdiğini öğrenen Delia'nın istisnai vatandaşlık başvurusu da bürokrasiden döndü. Bir taraftan yaşadığı, diğer tarafta çocuklarının  velayetini almak için Türk vatandaşlığını almaya çalışan Simona’nın şimdi de evini su bastı. İki oğluyla sokakta kalan Simona komşularının evine sığındı.
 
ACI GERÇEĞİ KONSOLOSLUKTA ÖĞRENDİ
 
Türkiye’ye 20 yıl önce Romanya’dan göç eden Delia Simona, burada tanıştığı Arkın Çavdar ile evlendi. Kocasının ihmalkarlığı yüzünden bir türlü Türk vatandaşlığına başvuramadı. Delia-Arkın çiftinin Kaan ve Aras adını verdikleri iki çocuğu oldu. Arkın Çavdar’ın 2020 yılının sonunda Koronavirüs salgınında hayatını kaybetmesiyle birlikte eşi Delia Simona da adeta bir yaşayan ölüye döndü. Eşinin vefatının ardından Türk vatandaşlığı alabilmek için konsolosluğa başvuran Rumen kadın, aldığı yanıt karşısında şoke oldu. Miras meselesi yüzünden Romanya'daki teyzesinin kendisini 2002'de "ölü" olarak gösterdiğini öğrenen Delia, hayatta olduğunu kanıtlamak için büyük bir mücadeleye girişti.

BAKANLIK DA BİR ŞEY YAPAMADI

Türk eşinin vefatından sonra çocuklarının vasiliğini üstlenmek isteyen Simona ilk olarak Esenyurt Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Burada işlemlerine start verilen Simona’ya önce Romanya Konsolosluğundan pasaport çıkarılması gerektiği söylendi. Türk vatandaşlığı alabilmek için konsolosluğa başvuran Rumen kadın, aldığı yanıt karşısında şoke oldu. 2002’de mahkeme kararıyla öldü olarak gösterilen Simona üç yıldır bir arpa boyu ilerleyemedi. İçişleri Bakanlığı bir süre Simona’nın işlemlerini hızlandırmak için girişim yapsa da başarılı olamadı. Son olarak istisnai vatandaşlık başvurusu yapan Sİmona 6 aydır oradan gelecek yanıtı beklerken şimdi de evini su bastı.

ÇOCUKLARIYLA SOKAKTA KALDI

Hem yaşadığını hem de Türk vatandaşlığı alabilmek için üç yıldır mücadele veren Simona’nın yaşadığı ev sular içinde kaldı. 15 gündür komşularında kalan Simona yaşadığı dramı Master Haber'e anlattı. Sİmona,  ‘üç yıldır yaşayan bir ölüyüm. Yaşadığımı ispat edebilmek için çalmadığım kapı kalmadı. Oğullarımın velayetini alabilmem için önce yaşadığımı ispat edebilmem gerekiyor. Bunlarla mücadele ederken şimdi de evimi su bastı. İki çocuğumla birlikte sokakta kaldık. Komşularım sahip çıkmazsa mecbur sokaklarda yaşayacaktık. Vatandaşlık alamadığıma da üzüleyim evsiz kaldığıma mı üzüleyim bilemiyorum. Okula giden çocukların psikolojisi de bozuldu. Eşyalarımın tamamı gitti. Kasko eşyaların yarısını karşılayacak. Ne yapacağımı kara kara düşünüyorum’ dedi

İSTİSNAİ VATANDAŞLIK BAŞVURU BEKLEMEDE

Romanya’da öldü olarak gösterildiği için pasaport çıkaramayan Delia Simona istisnai vatandaşlık başvurusu altı aydır beklemede. Simona, başvuruyla ilgili olarak, ‘6 aydır oradan da bir sonuç çıkmadı. Önce benden pasaport istediler. Romanya’da ölü olarak gözüktüğüm için pasaport çıkaramadığımı söyledim. Sonra bunu bir dilekçeyle Nüfus İl Müdürlüğü’ne bildirdik. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen bir sonuç çıkmadı. Benimle birlikte çocuklarım da yaşayan bir ölüye dönüşecekler’ şeklinde konuştu.