Rönesans rezidans ortada kaldı! ‘Bizde bilgi, belge yok!’

Rönesans rezidans ortada kaldı! ‘Bizde bilgi, belge yok!’
Hatay Büyükşehir Belediyesi yüzlerce kişinin ölümüne neden olan rezidansla ilgili CİMER’e çok tartışılacak bir yanıt verdi. ‘Cennetten bir köşe’ sloganıyla yapılan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli büyük depremde etkilenen illerimizden biri olan Hatay'daki yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidansla ilgili bilgi isteyen vatandaşa, ‘Bizde bu yapıyla ilgili bilgi ve belge yok. Sorumluluk 2014’te kapanan belde belediyesindedir’ denildi.

Ercan ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Hatay Büyükşehir Belediyesi yüzlerce kişinin ölümüne neden olan rezidansla ilgili CİMER’e çok tartışılacak bir yanıt verdi. ‘Cennetten bir köşe’ sloganıyla yapılan, 6 Şubat’taki büyük Türkiye depreminde bin kişiye mezar olan Rönesans Rezidansla ilgili bilgi isteyen vatandaşa, ‘Bizde bu yapıyla ilgili bilgi ve belge yok. Sorumluluk 2014’te kapanan belde belediyesindedir’ denildi. CİMER’e başvuruyu yapan Hüseyin Sağ. ‘Bin kişiye mezar olan, Türkiye’nin haftalarca konuştuğu bir binayla ilgili belediyede herhangi bir belgenin olmaması normal değildir. Belediyede belge ve bilginin olmaması skandaldır’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi Hüseyin Sağ, 10 ili etkileyen büyük Türkiye depreminde Hatay’da bin kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidansla ilgili CİMER aracılığıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi ve belge talep etti. Sağ, 13 Şubat 2023 tarihinde ‘10 ilde yıkıma neden olan depremde Hatay Rönesans Rezidans ile ilgili müteahhit Yaşar Coşkun tutuklanmıştır. İnşaatın imal edildiği alanda anılan inşaat ve dolaysı ile proje hayata geçirilmeden evvel alanın Meri plan şartları neydi? Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından parsel bazında ya da bölge planları içinde imar değişikliği yapılmış mıdır? Yapıldıysa yeni imar şartları nedir?Meclis kararları alınırken oy birliği ile mi yada oy çokluğu ile mi alınmıştır? Meclis Kararlarının örneklerinin tarafıma verilmesini, daha sonra ilçe belediyesi olan Antakya Belediyesi meclisinde alınan kararların örneklerinin tarafıma verilmesini, inşaat yapım sürecinde ilçe ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylı projesine aykırılıkları dolaysı ile zabıt tutulmuş ve neticesinde encümen kararı alınmış mıdır? İnşaat yapım aşamasında tadilat proje ya da projeleri verilmiş midir, verildiyse ilgili belediye bu tadilat projelerini onaylamış mıdır? Plan değişikliği yapıldıysa STK lar ya da tüzel kişiler tarafından imar planı iptal davaları açılmış mıdır açıldıysa CİMER/e neticeleri nelerdir. Gerekli incelemelerin yapılarak tarafıma bilgi verilmesini rica ederim denildi.

BAŞKANLIĞIMIZDA BİLGİ VE BELGE YOK!

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Sağ’ın 13 Şubat’taki sorusuna 11 Mayıs 2023/te şu yanıtı verdi: 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2014 yılında yürürlüğe girmiş olup kapanan belde belediyeleri tarafından yapılan imar planları, yapı ruhsatları arşivi belde belediyesinin sınırları içerisinde bulunduğu ilçe belediyesine devredilmiştir. Bahsedilen Kanun, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu hükümlerine göre yapı ruhsatlarına ilişkin iş ve işlemler ilçe belediyelerinin yetki sorumluluğunda olup istenilen bilgi ve belgeler ile ilgili arşiv ilgili ilçe belediyesindedir. Başkanlığımızda konuyla ilgili herhangi bir bilgi-belge bulunmadığı hususunda; Bilgilerinize rica ederim’

RUHSAT VE İZİNLERİ KAPANAN BELDE BELEDİYESİ VERDİ!

CİMER. Belediyeden gelen yanıtı prosedür gereği Hatay Valiliğine yönlendirdi. Valiliğe 13 Temmuz 2023/te şu yanıt verildi:  İdaremize yöneltilmiş olan iddialara ilişkin açıklamalar aşağıda sunulmuştur. Bilinmelidir ki bahse konu yazıda bulunan iddiaların kabulü mümkün değildir. Büyükşehir belediyesinin yetkisine verilenler hariç olmak üzere diğer inşaatlara ilişkin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verme yetkisinin ilçe belediyelerine ait olmasından kaynaklı olarak İdaremizin yetki ve görevi bulunmamaktadır. İdaremiz Hatay Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında kurulmuştur. Şikâyete konu Rönesans Rezidans isimli yapı ise 2012 yılında yapılmış olup, yapımına ilişkin tüm izin ve ruhsat işlemleri Mülga Ekinci Belde Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Mülga Ekinci Belde Belediyesi ise 2014 yılında tüzel kişiliğini kaybetmiş olup mahalle olarak Antakya İlçe Belediyesine bağlanmıştır. Yukarıda açıkça izah edilmiş olduğu üzere bahse konu yapı İdaremiz kurulmadan önce inşa edilmiş olup; inşaat, izin ve ruhsat sürecine ilişkin İdaremizin hiçbir dahili bulunmamaktadır, dolayısıyla bahse konu yapıya ilişkin İdaremiz nezdinde alınmış bir meclis ve/veya encümen kararı, onaylanmış bir proje, izin ve ruhsat dosyası bulunmamaktadır.

BURNUMUZA KÖTÜ KOKULAR GELİYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu yanıtla ilgili Master Haber’e konuşan Sağ, ‘Depremin üzerinden aylar geçmiş. Koskoca Hatay Büyükşehir belediyesi bin kişiye mezar olan rezidansla ilgi hala daha bilgi sahibi değil. Adeta topu taca atmışlar. Burayla ilgili belde belediyesi bile karar vermiş olsa meclis kararlarını, inşaat süreciyle ilgili bilgileri toplaması bir gününü almazdı. Bu inşaat şirketiyle ilgili burnumuza kötü kokular geliyordu. Birileri tarafından kollandığı iddia ediliyordu. İtibar etmiyorduk. Belediyenin ilgisizliği bu iddiaları doğruluyor. Türkiye’nin günlerce konuştuğu rezidansla ilgili belediyede belge veya bilginin olmaması tek kelimeyle skandaldır’ dedi.

YURT DIŞINA KAÇARKEN YAKALANDI!

Rönesans Rezidans isimli projeyi yapan şirket sahibi Mehmet Yaşar Coşkun, 8 Şubat tarihinde para dolu çantayla Karadağ’a kaçmak üzereyken polis tarafından yakalanmıştı. Coşkun polisteki ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.