Milli yas nedir, milli yas ilan edilince ne olur? Milli yas ne zaman ilan edilecek? Milli yas ilan edilince ne yapılır?

Milli yas nedir, milli yas ilan edilince ne olur? Milli yas ne zaman ilan edilecek? Milli yas ilan edilince ne yapılır?
İsrail'in Gazze'deki Al Ahli Arab Hastanesi'ne saldırmasının ardından 500 sivil hayatını kaybetmiş ve tepkiler çığ gibi büyümeye başlamıştı. Ülke genelinde gıyabi cenaze namazları kılınırken Türkiye'nin dört bir yanında hayatını kaybedenler için sela verildi. Filistin'de ölenler için Türkiye'de 3 gün süreyle milli yas ilan edileceği ifade edildi. Peki Milli yas nedir ,Milli yas ne zaman ilan edilecek? Milli yas ilan edilince ne yapılır? Milli yasta düğün yapılır mı? Milli yasta okula gidilir mi?

İsrail'in, Gazze'de sivillerin bulunduğu Al Ahli Arab Hastanesi'ne hava saldırısı düzenlemesinin ardından 500 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin dört bir yanında protestolar artarken ülke genelinde gıyabi cenaze namazları kılındı ve sela verildi. Filistin'e yönelik yapılan saldırılar sonrası AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze'de 500 kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısı nedeniyle 3 gün süreyle milli yas ilan edileceğini açıkladı. 

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir. 

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

milli-yas-aa-1992273

MİLLİ YAS NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Milli yas kararının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ardından başlayacağı belirtildi. 

MİLLİ YAS KAÇ GÜN SÜRECEK? 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ardından yasın yurdumuz genelinde 3 gün süreceği ifade edildi. 

MİLLİ YASTA DÜĞÜN YAPILIR MI? 

Milli yasta o milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılıp eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına ara verilir. Ancak milli yas süresi boyunca düğün yapılması uygun görülmez.  Milli yas dönemlerinde toplum olarak acı içinde olunduğundan, sosyal faaliyetler ve kutlamalar ertelenir veya iptal edilir. Bu dönemlerde düğün yapmak,etik olmayan bir davranış olarak kabul edilir. 

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR? 

Milli yasta o milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılıp eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına ara verilir. Ancak milli yas günleri resmi tatil sayılmaz ve milli yas ilan edilen günlerde işe gidilir.