Milli yas ilan edilince ne olur? Milli yas ilan edilince ne yapılır? Milli yas hangi durumlarda ilan edilir?

Milli yas ilan edilince ne olur? Milli yas ilan edilince ne yapılır? Milli yas hangi durumlarda ilan edilir?
Türkiye'de Filistin halkı için 3 günlük milli yas ilan edilmesinin ardından milli yasın ne anlama geldiği ve hangi durumlarda ilan edildiği vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki milli yas ilan edilince ne olur? Milli yas hangi durumlarda ilan edilir? İşte detaylar...

İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı füze saldırısı sonrası Türkiye'de 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Milli yas ilan edildikten sonra, milli yas ile ilgili detaylar arama motorlarında sık sık araştırılmaya başlandı. 

milli-yas-aa-1991093


MİLLİ YAS HANGİ DURUMLARDA İLAN EDİLİR? 


Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul gören, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan ulusal bir trajedi veya kayıp nedeniyle, önemli kişi veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükümetler tarafından ilan edilir. Ayrıca bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen ülkelerde bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece Anıtkabir'in önündeki bayraklar yarıya indirilmez.


MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR? 
Milli yas ilan edilince bayrakların yarıya indirilmesi dışında; resmi törenler iptal edilir, bazı eğlence ve kutlamalar yasaklanabilir, kamusal alandaki kutlamalar sınırlandırılabilir, telkvizyon ve radyo yayınları daha ciddi bir tonda olabilir, gazete ve dergilerde daha fazla anma makalesi ve haberi yayınlanabilir. Milli yas, ülke halkının ortak bir üzüntü veya keder duygusunu ifade etmenin bir yoludur.


MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE YAPILIR? 
Milli yas, bir ülkenin halkının ortak bir üzüntü veya keder duygusunu ifade etmenin bir yoludur. Bu yas, yaşanan kayıpları anmada ve yaraları sarmaya yardımcı olmada önemli rol oynar. İnsanlar, üzüntülerini ifade etmek için çeşitli şekillerde bir araya gelebilirler.