CHP İstanbul'da "Değişim" dedi!

CHP İstanbul'da "Değişim" dedi!
Cumhuriyet Halk Partisi’nde İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirlendiği 38. Olağan İstanbul İl Kongresini ‘Değişim’in desteklediği Özgür Çelik kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Özgür Çelik 342, Cemal Canpolat 310 oy aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Haliç’ten ayrılırken bir hayli kızgındı. İmamoğlu Çok çirkinleştiler. O yalanlarında boğulsunlar diyerek Canpolat'a gönderme yaptı.

ERCAN ÖZTÜRK/ ÖZEL HABER

CHP’de günlerce konuşulan 38’nci İstanbul İl Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde sabah 08:00’de başlayıp gece 01: 00’de sona erdi. Kongde eski CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, il başkanlığı için yarıştı. 655 delegenin oy kullandığı kongreyi Özgür Çelik kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Özgür Çelik 342, Cemal Canpolat 310 oy aldı. Özgür Çelik’in kazanmasının ardından salonda “Her şey çok güzel olacak” sloganları atıldı. CHP’de İstanbul seçimi, 4-5 Kasım’da düzenlenecek kurultay açısından da önem taşıyor. Ankara’da düzenlenecek kurultayda 1200 delegenin 196’sını İstanbul’dan katılacak üyeler oluşturacak

‘LİSTENİZDE İMAMOĞLU NİYE YOK’ TARTIŞMASI

Listeler açıklanırken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kırmızı listede isminin olmaması salonda kısa süreli tartışma konusu oldu. Çoğu CHP’li, İzmir’de Tunç Soyer’in ismi iki listeye de yazıldı. 'Ekrem Bey kırmızı listede olmalıydı’ eleştirilerinde bulundu. İmamoğlu’nu listeye yazmayan Cemal Canpolat, kendisiyle ilgili yapılan eleştirilere "Hiçbir belediye başkanını listeye yazmadım. Parti tabanından gelenlere yer açtık" şeklinde yanıtladı.

İYİ PARTİ KADROLARIYLA SİYASET YAPAMASINIZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu asıl çileden çıkartan ise Canpolat’ın ‘İYİ Parti kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız’ eleştirisi oldu. Canpolat, ‘Eleştiri olarak sundu arkadaşımız niye belediye başkanı listenizde yok… Hiçbir belediye başkanı benim listemde yok. Ben örgütü listeme koydum. Bir önceki kongrede söyledim, pazartesi günü beni seçerseniz bu belediye başkanlarını, ilçe başkanlarının önünde önlerini ilikleteceğim demiştim. Dedim mi? Tercihi bizden yapmadınız. Şimdi bir kez daha söylüyorum; belediye başkanları kendi alanlarına çekileceklerdir. Kamucu, sosyal, solcu belediyecilik yapacaklardır. Sağ siyasetle belediyecilik olmaz. AKP’nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız. İYİ Parti’nin kadrolarıyla solcu belediyecilik yapamazsınız.” diyerek İmamoğlu’na gönderme yaptı.

ÇOK ÇİRKİNLEŞTİLER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oyunu kullanıp salonun dışına çıktığı sırada yanındakilere dikkat çeken bir sitemde bulundu İmamoğlu, ‘Yanındayız Başkanım’ diyen bir partiliye, ‘Çok yalan konuştular. Çok çirkinleştiler. O yalanlarında boğulsunlar. Ama biz tertemiz yürüyeceğiz’ diyerek salondan ayrıldı. Çelik’in seçimi kazanmasının ardından İmamoğlu sosyal medya hesabından ‘CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Özgür Çelik'i tebrik ediyorum. Kazanan sadece genç ve başarılı bir parti emekçisi kardeşimiz ve ekibi olmadı; siyasi olgunluk, nezaket ve kapsayıcılık da oldu. İstanbul için birlikte, kol kola çalışacağız’ paylaşımı yaptı.

ÇELİK’TEN İLK AÇIKLAMA

Yarışı kazanan Çelik, ilk açıklamasında ‘Demokratik biçimde yarıştığımız sayın Cemal Canpolat buradaysa kendisini kürsüye davet etmek istiyorum, henüz görevi devralmadık İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu buradaysa kendisini davet ediyorum. Yol arkadaşlarım, Anadolu'nun dört bir yanından hem partililerimiz hem yurttaşlarımız kongremizi takip etmek üzere buraya geldiler. Hepsine sonsuz ve yürekten teşekkürler. Tarihi bir kongreyi gerçekleştirirken erken saatlerden beri burada olan örgütümüze teşekkür ediyorum. Yarın basında CHP kongresini tartışanlara sesleniyorum. Lider sopasıyla il başkanı belirleyenleri tartışın. 39 ilçe başkanına da eşit davranan bir mücadeleye start vereceğiz’ diye konuştu.

TOPRAK’IN 70 DELEGESİ TABLOYU DEĞİŞTİRDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra CHP Genel Merkez’de 13’ncü katta bulunan odası boşaltılan Erdoğan Toprak’ın İstanbul’daki delege seçimlerinde çok aktifti. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın desteğini de arkasına alan Toprak, İstanbul’da 70 delege kazandı. Toprak’ın delege yaptığı 70 isim Geceki seçimlerde Özgür Çelik’e destek verdi.

CANPOLAT’IN KONUŞMASI DA ETKİLİ OLDU

Sabah 08:00’de başlayan kongrede salondaki gürültü Özgür Çelik’ten yana olsa da CHP’nin ileri gelenleri Cemal Canpolat’ın 25-ila 30 oy farkla ipi göğüsleyeceğini söylüyordu. Listeler açıklandıktan sonra kırmızı listede 20 tane delege olmayan ismin yazıldığı iddia edildi. Ancak bu sayının sadece üç kişiden ibaret olduğu anlaşıldı. Ardından da Ekrem İmamoğlu’nun listeye yazılması ‘Nezaketsizlik’ denilerek eleştirildi. Canpolat’ın adaylık konuşmasında İmamoğlu^na yüklenmesi, onu İYİ Partili olmakla suçlaması bazı delegelerde kırılmaya yol açtı. Buna listeye yazılmayanlar da eklenince sonuç Genel Merkez için kaçınılmaz oldu.

BU KONUŞMA YAKIŞMADI!

Master Haber’e konuşan bir partili, ‘Bugün seçimi Canpolat’ın kaybetmesinin nedenleri sadece listeye yazılmayan küskün delegeler değildir. Listeler açıklanınca bir hareketlenme oldu. Delegeler ikna edilmeye çalışıldı. Çelik tarafında listeye yazılmayanlar ikna edildi ama Canpolat tarafında listeye yazılamayanlar ikna edilemedi. Bunun üstüne Canpolat’ın Ekrem İmamoğlu’nu suçlayıcı konuşması eklenince sonuç kaçınılmaz oldu’ diye konuştu.