İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye’ye döndü! Bakan Kacır: Gezeravcı'nın misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye’ye döndü! Bakan Kacır: Gezeravcı'nın misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, uzayda görevini başarıyla tamamlayarak yurda giriş yaptı. Alper Gezeravcı, için Esenboğa Havalimanı’nda tören düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoşgeldin diyorum. Gezeravcı'nın misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır" dedi. Gezeravcı bundan sonraki süreçte 81 ili ziyaret edecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Alper Gezeravcı, Türkiye’ye döndü.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’yı Esenboğa Havalimanı'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır karşıladı. Gezeravcı bundan sonraki süreçte 81 ili ziyaret edecek.

Bakan Kacır'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"HER BİR PROJENİN KIYMETLİ NETİCELER DOĞURACAĞINA İNANIYORUZ"

Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdi. Gezeravcı bilim misyonunu başarıyla tamamladı. Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoş geldin diyorum. Biyoloji, tıp, malzeme konusunda önemli kazanımlar getirecektir. Uzaydaki mikro yer çekiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bitkiler, algler, propolisle uzay destek sistemlerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Her bir projenin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilim ve bilim insanlarına verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı göstermek açısından bu misyon çok değerlidir.

Türkiye'nin bilimsel araştırmaları gerçekleştirme çaba ve kapasitesi misyon vesilesiyle takip edildi. Astronotumuz uzay istasyonundan Türkiye'ye 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi.

8604e793ce1d003c07686d81f7a84d4c.jpg

"BU MİSYON BİZCE ÇOK KIYMETLİDİR”

Projelerin her birinin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. Bu görev kapsamında yürütülen 13 milimsen deney için değil ülkemizde bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı apaçık göstermesi açısından bu misyon bizce çok kıymetlidir.

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Ülkemin bugüne kadar bana sağlamış olduğu eğitimle ülkeme borçlu olduğum bütün bu imkanları seferber ederek gerçekleştirdiğimiz görevin gerisinde göreve hazırlık sürecinde bugünlere gelmesini sağlayan ortaya koyduğu güçlü irade ile sayın Cumhurbaşkanımız, görevin icrası sürecinde bir çarkın mükemmel işleyen dişlileri gibi hazırlık sürecini yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansımız ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanlarına minnettar olduğumu ifade etmek isterim.

1.jpg

"TÜRKİYE’DEKİ HER HANEDEN ÇOCUĞUN BAŞARISIDIR"

Ülkemin ortaya koymuş olduğu hiçbir görev olmamasına rağmen gerçekleştirdiğimiz ilk görevin başarı ile sonlanmasından ötürü en içten samimi tebriklerini dile getiren insanların bize yüklemiş olduğu mutluluk ile ülkeme geri döndüm .Ben ülkemin bu konuda atmış olduğu adımın ve gelece yönelik koymuş olduğu hedeflerin güçlü duruşu noktasında görevi icra eden bir kişi olarak değil Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak basın yayın kanallarında ülkemize ilişkin gurur verici ifadelerden almış olduğum ilk izlenimlerle müthiş bir şekilde gururlanmış olarak ülkeme döndüm. Bu başarı bireysel bir başarı değil Türkiye’deki her haneden çocuğun başarısıdır.

aw139957-05.jpg

SORU-CEVAP

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdiniz. Bu anlamda birçok gence ilham oldunuz. 21 günlük sürecin kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız? Bundan sonra sizi uzay çalışmalarında nerede göreceğiz?

Benim odaklandığım husus, sadece bu süre zarfındaki görevler değildi. Tarihimizde bu alanda herhangi bir görev yapmamamıza rağmen, bu süreçte harika bir hazırlık süreci geçirdik. Konu sadece 20 günde yapılanlar değil. Bu ülkenin ne kadar profesyonellik seviyesinin olduğunu bizzat içerisinde bulunarak gördüm.

Bu alanda konulmuş ana hedeflerden sadece biriydi bu. Devletimizin bu nokta bize enjekte ettiği özgüven damarlarımızda hissettik. Benim için önemli olan uydu. Bu sadece 20 güne odaklı bir süreç değil. Bundan sonraki atılacak adımları da ben de mutlulukla bekliyor olacağım.

"BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DEVLETİMİN EMRİNDEYİM"

Bundan sonra nasıl bir hayatınız olacak? Hayatınızda ne gibi farklılıklar olacak?

Bugünlere devletimin bana kazandırmış olduğu imkanlarla, eğitimlerle geldim. Bundan sonra da devletimizin emrindeyim.

UZAY ARACI BAŞARIYLA FIRLATILMIŞTI

Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatı 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı.

Gezeravcı, 19 Ocak'ta uzaya çıkarak başladığı görevini başarıyla tamamlayarak 9 Şubat akşamı dünyaya dönüş yapmıştı.

Kaynak:Master Haber