Garantörlük teklifine emekli büyükelçiden dikkat çeken yorum: Türkiye en güçlü aday

Garantörlük teklifine emekli büyükelçiden dikkat çeken yorum: Türkiye en güçlü aday
Gazze'de çatışmalar devam ederken, Türkiye'nin garantörlük çözüm önerisi ile diplomasi trafiği devam ediyor. Hamas'ın saldırısı barış yolunu açabilir mi? soruların yanıtları merak konusu olurken konu ile ilgili Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan'dan dikkat çeken bir yorum geldi. Nurhan; "Batı Şeria delik deşik, Gazze ayrı bir şey. Devletin adını koysanız bile teknik konularda işler zor. Türkiye bölge gücü olarak en güçlü aday. Bu savaş devam edecek.” dedi.

İsrail-Hamas çatışmasında gerilim devam ediyor. Hamas'ın saldırısının barış yolu açıp açmayacağı yönünde Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan, “Hamas’ın saldırısı barış yolunu açabilir” diyerek iki devletli çözümün geleceğini söyledi.

Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze'yi abluka altına alan İsrail, bombalamaya devam ediyor. İsrail, kara harekatını ertelerken ABD ve İngiltere savaş gemilerini gönderdi. Gerginlik sürerken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye garantörlük çözüm önerisi ile diplomasi trafiğini sürdürüyor. Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de liderler düzeyinde bir toplantı yapılacağını da duyurdu. Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan, sürecin iki devletli çözüme gideceğini söyledi.

"NETANYAHU CESARET EDEMEZ"

Emekli Büyükelçi Aydın Nurhan, “İsrail, piyade savaşına cesaret edemedi. Edemez, çünkü korkar. Havadan bombardımandan da sonuç alamaz. Buna rağmen iki seçenek var. Moğollar gibi dümdüz edip kısa sürede sonuç almak. Ya da daha uzun savaşı göze alacak. Şayet bu durumda Netanyahu hükümeti düşmesi söz konusu olur. Savaş uzarsa ve başına büyük işler açılırsa o zaman İsrail ateşkese razı olur. Yıldırım savaşı yani Moğalların savaşı gibi olacağını sanmıyorum. Muhtemel görmüyorum. Yıpratma savaşı yapacak. Netanyahu cesaret edemez” dedi.  

"HAMAS SALDIRISI BARIŞ YOLUNU AÇACAK"

“Sokak savaşını bilmez İsrail” diyen Nurhan, şunları söyledi: “İsrail beceremediği yerde ABD devreye girer. Onurlu bir çıkış için bir yöntem bulunur, ateşkes yapar. Bu çok önemli savaş ve önemli sonuç doğuracak. Barışa giden yolu açabilir. ABD, Ortadoğu’dan çıkmak istiyor, bu bataklıktan. Orta Asya’ya, Pasifik’e ve Çin’e yoğunlaşacak. Osmanlı toprakları üzerindeki kavgası bitmeye yaklaştı.”

"TÜRKİYE EN GÜÇLÜ ADAY"

Nurhan, İki devletli çözümün tüm dünyanın kabul ettiği bir şey olduğunu söyledi. “Bu iki devletli çözüm İsrail istese de istemese de gelecek” diyen Nurhan, şu ifadeleri söyledi: “Ancak şöyle sorun var. Batı Şeria delik deşik, Gazze ayrı bir şey. Devletin adını koysanız bile teknik konularda işler zor. Türkiye bölge gücü olarak en güçlü aday. Bu savaş devam edecek.”

"BİDEN İKNA ETMEYE GİDİYOR"

Nurhan, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’i ikna etmeye gittiğini kaydederek “Biden girme diyor. Hamas’ın kurmay aklının bu kadar derin stratejiye ereceğini sanmıyordum. Böyle bir şeyin arkasında ABD de İran da olabilir. İsrail her yerden açmaza çıktı. ABD’nin de kafası karıştı. İki savaş gemisi gönderdi. Bu aşamada İran savaşa girmez ancak Suriye ve Lübnan işin içine girerse o zaman işler kötüye gidebilir” dedi.