Büyük Başkan!

Büyük Başkan!
Belediyelerin meclis oturumlarının sıkı takipçisiyim.  Özellikle de takip ettiğim bir konu varsa o belediyenin meclis oturumunun Inarritu filmlerinden farkı olmaz benim için. Ekrana yapıştırır yani… Yıllar önce Büyükçekmece Belediye meclis oturumlarından birini izliyordum. Hasan Akgün, ‘Büyükçekmece’nin florası zeytin yetiştirmeye son derece uygun. Belirlediğimiz yerlere bundan böyle zeytin ağaçları ve fideler dikeceğiz. Zeytin ağaçlarını çevre illerden buraya taşıyacağız’ diyordu. Helal olsun!

ERCAN ÖZTÜRK / ANALİZ 

Bu videoyu izledikten sonra Büyükçekmece’nin florasına uygun  zeytin ağaçlarının nereden satın alınacağını merak ediyordum ki telefonum çaldı. Yıllardır o ilçede siyaset yapan, Hasan Akgün’le aynı partiden olan kaynağım,  ‘Sana bir link atıyorum. O haberi oku. Ondan sonra da beni ara’ dedi. Attığı linki açtım. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün Edremit’te zeytinlik arsası aldıkları anlatılıyordu haberde. Haberi  okuduktan sonra hemen bana linki atan kaynağımı aradım. Ben daha bir şey demeden o ‘Şimdi Anladın mı Hasan Akgün’ün zeytin sevdasını’ dedi. Araya girip konunun  meclis konuşmasıyla ne alakası olduğunu sordum. Başladı anlatmaya, ‘Zeytin ağacı kesmenin cezası var. Ancak bir yere taşıdığınız zaman ceza almıyorsunuz. Başkan meclis konuşmasında yetişmiş zeytin ağaçları getireceğini söylüyor ya işte kendi arazisindeki ağaçları getirecek’ diyordu.

WhatsApp Image 2023-10-14 at 07.59.30 (1)

İSTANBUL’UN FLORASI UYGUN DEĞİL

Hemen araştırmaya başladım. Hasan Akgün’ün de hissesinin olduğu 16 dönümlük zeytinlik arazisinin Edremit Belediyesi tarafından  imara açıldığına dair haber karşımdaydı. Kaynağım bir kere daha yanıltmıyordu beni.  Ardından İstanbul Ziraat Odası’ndan bir uzmanı aradım. ‘Büyükçekmece’nin florası zeytin yetiştirmeye uygun mudur?’ sorusunu sordum. Soruma, ‘Değil Büyükçekmece İstanbul’un florası uygun değil zeytin yetiştirmeye. Zeytin az rüzgar alan bölgelerde yetişir. Büyükçekmece çok düz ve çok da rüzgar alıyor. Dolayısıyla orada zeytin yetiştirmek mümkün değil’ diyordu. Bunu o dönem çalıştığım Akşam Gazetesi’nde  haber yapmıştım. Ve takip eden günlerde yetişmiş zeytin ağaçları, zeytin fideleri ile Büyükçekmece’nin yeşil alanlarına dikiliyordu.  Hem de bu ülkenin en büyük değeri Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağan ettiği özel günlerde..

KULENİN LOGODAN ÇIKMASINA DA ŞAŞIRMIŞTIK

Hasan Akgün’ün ‘En büyük hayalim’ dediği Endem Televizyon Kulesi yıllardır Büyükçekmece Belediyesi'nin logosunu süslüyordu. Yine bir meclis oturumunda Hasam Akgün kendi yaptıkları logoyu değiştirme kararı aldıklarını açıklıyordu.  Büyükçekmece Belediyesi'nin logosunu Mimar Sinan Köprüsü süsleyecekti. Televizyon kulesinin logodan neden çıktığı da çok geçmeden ortaya çıkıyordu. Bir gün ilan sayfalarında gezinirken ‘İcradan satılık televizyon kulesi’ ilanını gördüm. Sonra ilanın detaylarını okudum. Endem İnşaat’ın borçlarından dolayı kule satışa çıkmıştı. Arşiv taraması yaptım. Hasan Akgün ‘Endem İnşaatla ortak yapıyoruz. 50 milyon dolara mal olacak’ diyordu. Bende habere başkanın açıklamalarını yazdım. Haber büyük ses getirdi. Hasan Akgün’ün, ‘Haberde bizimle ilgili kullanılan bilgiler yalandır. Bizim bu kuleyle alakamız yok. Ayrıca bu kule 50 milyon dolara mal olmadı’ açıklaması düşüyordu önüme. Önemsemedim. 250 milyon muhammen bedelle satışa çıkan kuleyi ilan tarihinden sonra kurulan ve merkezi Ankara'da olan bir şirket satın almıştı. Üstelik de talipli çıkmadığı için bu şirketin verdiği 149 milyon liralık teklifi kabul edilmişti. İskanı olmayan, lisanssız bir yapıya 15 günlük  bir şirketin bu kadar parayı bağlaması doğanın kanununa aykırıydı. Günlerdir şirket yetkilisine not bıraksam da dönüş olmadı. Ancak takipteyim…

WhatsApp Image 2023-10-14 at 07.59.30 (3)

AK PARTİ MANEVRASI

Hasan Akgün’ün büyük bir mücadele verdiği konularından biri de Serdar Bilgili’nin arazisiyle ilgili plan değişikliği oldu. 2015 yılında başlayan süreç  8 yıl sonra Saraçhane’de son buldu. Süreci başından sonuna kadar takip ettim. Uzun uzadıya yazmayacağım. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ‘Kişiye özel’ plan teklifine AK Partililer muhalefet ettiler.  ,Serdar Bilgili’nin konut imarını yüzde 70’e çıkaracağı plan değişikliği CHP'nin oylarıyla meclisten geçti. AK Partililer şerh düştüler karara. Bir süre sonra İstanbul İdare Mahkemesi planları iptal etti. Serdar Bilgili yanına Hasan Akgün’e yakın olan Demir İnşaat’ın sahibi Hamit Demir’i de alarak AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanı Murat Çelik’i ziyaret etti. O görüşmeye meclis üyeleri de davet edildi. Bilgiliye  yapılacak olan imar artışının mümkün olmayacağı söylendi.

BİLGİLİ İBB’YE GİTTİ!

Büyükçekmece’de zaman kaybeden Serdar Bilgili İBB’ye başvurdu. İBB Planlama Müdürlüğü, Bilgili’nin arazisiyle ilgili ‘Nüfus artışına neden olacak. Yüksek kat yapılacak olması bölge için emsal teşkil edecek. Kıyı şeridinde bulunmasına rağmen bakanlıktan onay alınmamış’ şeklinde rapor hazırladı. Rapor çok uzun ama ben özet geçtim. Master Haber'de gündeme getirdim bunu. Ertesi gün meclis oturumunda tartışıldı konu. Hasan Akgün, ‘Konu bizimle alakalı değil. Dosya İBB’de. Çoğunluk da sizde’ diyordu. Aslında Kurt başkan olacakları biliyordu. Önceki gün Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz raporuna rağmen  plan değişikliği önce komisyondan ardında da meclisten geçti. Üstelik de AK Parti’nin oylarıyla. Büyükçekmece’de yıllarca muhalefet edilen bir dosyaya İBB’de onay verilmesi herkesi şaşırttı. Aynı şekilde Büyükçekmece meclisinde Serdar Bilgili’ye özel imar değişikliğini onaylayan CHP, İBB’de ‘Karara katılmıyorum’ diyerek şerh düşüyordu. Şaşırmaya devam ediyorduk. Ya da şaşırmış gibi yapıyorduk.

WhatsApp Image 2023-10-14 at 07.59.30 (2)

ÇOK MÜCADELE ETTİM AMA….

Daha 10 gün önce Büyükçekmece Belediyesi Ekim ayı meclis oturumunda konuyla ilgili önerge veren  Hasan Bacioğlu’nu aradım. ‘Çok mücadele verdim. Kararın olumsuz çıkması için çok uğraştım ama olmadı. Üzgünüm’ dedi. Hasan Bacioğlu komisyonda değildi. Kararda da imzası yoktu. Onun gibi Büyükçekmece’de yıllardır bu iş için mücadele edenler hayal kırıklığına uğradılar. Diğer tarafta ise sevinç naraları atılıyordu. Hasan Akgün yine bir taşla iki, hatta 20 kuş vuruyordu. Sevinçliydi. Nasıl olmasın ki! Yıllardır çıkması için mücadelesini verdiği imar artışı AK Parti eliyle karara bağlanmıştı. Allah daha çok versin. Büyüksün başkan……!

WhatsApp Image 2023-10-14 at 07.59.30