Bolu'da ısınmak için aldıkları sobanın borusundan çıkan canlı herkesi şoke etti! Hemen ekiplere haber verildi

Bolu'da ısınmak için aldıkları sobanın borusundan çıkan canlı herkesi şoke etti! Hemen ekiplere haber verildi
Bolu'da yer alan Karacasu Yaylası’nda bir çift ısınmak için aldıkları sobayı kurmak istediler. Sobayı açınca borusunda saklanan cüce yarasayla karşılaştılar. Herkes şoke olurken Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü gelen ihbar üzerine harekete geçti.

Bolu'nun Karacasu Yaylası’nda bir aile, ısınmak için yakacakları sobanın içerisinde cüce bir yarasa buldu. Hayvanın latince karşılığının  Pipistrellus  olduğu açıklanırken durum hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bildirildi. 

Screen Shot 2023-09-29 at 14.54.31

EKİPLER BÖLGEYE GİTTİ

Durum hemen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözütok'a bildirilirken ekiplerde incelemek üzere bölgeye gitti.

HEMEN İNCELEMELER YAPILDI 

Yapılan incelemelerin ardından  latince karşılığı “pipistrellus” olan cüce yarasa olduğu tespit edilen yarasaların envantere kaydı yapılarak doğaya salımları gerçekleştirildi.

"ÇIPLAK ELLE MÜDAHALE EDİLMEMELİ"

Doğal dengenin önemine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözütok, “Biyolojik mücadele çerçevesinde nebati üretim için kullanılan yarasalar zararlı böceklerle mücadele konusunda yetenekli oldukları için bu böcekleri tüketerek doğadaki önemli görevlerini yerine getirmektedirler” dedi. Yarasa ihbarı yapan aileye şuurlu davrandıkları için teşekkür eden Doğa Koruma Birimi’nden Veteriner Hekim Dr. Adem Turan, “Halk sağlığı acısından risk taşıyan hastalıklar insanlara geçebilir. Bu sebeple çıplak elle müdahale edilmemesi gerekiyor. Vatandaşlarımız, bilmedikleri bir canlı türü ile karşı karşıya kaldığında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne ulaşabilir” diye konuştu.