Bakanlık 'tasarruf yapın' diyor ama... Belediye çocuk nüfusunun 3 katı hediye dağıtacak!

Bakanlık 'tasarruf yapın' diyor ama... Belediye çocuk nüfusunun 3 katı hediye dağıtacak!
Konya’da her çocuğa 3 hediye düşecek! Kamuda tasarruf genelgesine rağmen Konya Büyükşehir Belediyesi, Şivlilik geleneğini yeniden yaşatmak için toplam 1,5 milyon adet hediye dağıtım ihalesine çıkıyor.

ERCAN ÖZTÜRK/ ÖZEL HABER

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın deprem ve acil ihtiyaçlar dışında yapılan ihalelerde tasarrufa gidilmesi yönünde hazırladığı genelge birçok belediyede unutuldu. Konya Büyükşehir Belediyesi, yıllar önce Regaip kandilinde çocuklar tarafından kutlanan Şivlilik geleneğini yeniden hayata geçirmek için hazırlık yaptı. Belediye, çocuklara tam 1,5 milyon hediye dağıtacak. Konya’da son verilere göre 500 bin çocuk olması “çocuk başına 3 hediye düşecek” yorumuna neden oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Şivlilik Hediye Kutusu Alımı ve Dağıtımı’ başlıklı ihalesi 10 Kasım 2023 tarihinde yapılacak. Belediye 31 ilçede 1071 noktada dağıtılmak üzere şunları alacak: 220 bin adet bilim seti, 220 bin adet gıda seti, 220 bin adet ilk hilalden son hilale panoramik kitap, 220 bin adet kutu, 220 bin adet kutulama, 220 bin adet kutulama, 220 bin adet takvim ve saat. Bununla yetinmeyen belediye itfaiye eğitimleri kapsamında da 15 bin adet amigurumi bebek, 15 bin adet amigurumi çantası, 15 bin adet peluş top, 15 bin adet peluş çantası.

20222’DE 16 MİLYON TL HARCANMIŞ!

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şivlilik geleneği için çocuklara dağıtılan hediyeler için yıllardır kamu bütçesini oyuncaklara aktardığı ortaya çıktı. Belediyenin 2022 yılında yaptığı ihalede alınacak oyuncaklar için harcanan para 16 milyon 500 bin lira, 2021 yılında ise 8 milyon civarında olmuş. 

ŞİVLİLİK NEDİR?

Şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bugüne “ilk namaz” adı da verilir. Kandil gecesi kutlama geleneği Osmanlı Devleti döneminde padişah II. Selim’den (1566-1574) itibaren sürdürülmektedir. Kandilden bir hafta önce çocuklar, gece sokağa çıkarak bu günün geleceğini, trampetlerle, kavallarla, fenerlerle mahalle mahalle dolaşarak haber verirler. Fenerini alan çocuk sokağa çıkar, yol ortasına gerilen ipe fenerini asar, bütün dükkanlar rengârenk, irili ufaklı karpuz, davul, sünme, kuyruklu ismi verilen kağıt fenerlerle, mumlarla donatılır. Çocuklar yakılan ateşin etrafında halka olur ve fener alayına katılırlar. Çocuklara evlerden hediyeler dağıtılır.