Pastırma sıcakları nedir, neden olur? Pastırma sıcakları ne demek?

Pastırma sıcakları nedir, neden olur? Pastırma sıcakları ne demek?
Meteoroloji son raporunda sıcaklıkların birden artacağını kış aylarına girmeden pastırma sıcaklıklarının yaşanacağını ifade etti. Peki Pastırma yazı ne zaman 2023? Pastırma sıcakları nedir, neden olur? İşte detaylar...

Havaların soğumasıyla beraber kış aylarına girmeye hazırlanırken Meteoroloji'den gelen son raporla odak pastırma sıcaklarına çevrildi. Hazırlanan rapora göre sıcaklıkların 6 dereceye kadar artacağı ifade edildi. Peki Pastırma yazı ne zaman 2023? Pastırma sıcakları nedir, neden olur? İşte detaylar...

6532318fe4bfdd0be4f42fcb

PASTIRMA YAZI NEDİR? 

Sonbahar aylarında havaların mevsim normallerine göre daha sıcak olduğu döneme halk arasında Pastırma yazı adı verilmiştir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise pastırmanın en iyi bu dönemde hazırlanıyor olmasıdır.

Bununla birlikte, pastırma sıcakları birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Bu dönemde, gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don bile görülebilir. 

PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR? 

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması nedeniyle oluşur.  Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman ve toz gibi etmenler havanın puslu olmasına yol açar.

6532318fe4bfdd0be4f42fc4

PASTIRMA YAZI NE ZAMAN 2023 

Pastırma sıcakları her yıl sonbahar aylarında yaşanıyor. Ekim ayının sonu ile kasım ayının ortasına kadar sürebilen bu sıcaklar kimi yıllarda birkaç kez görülebilirken, kimi zaman hiç olmayabiliyor.