Meğer dedikodu yapan sadece insanlar değilmiş! Bakın bitkiler kimin hakkında aralarında konuşuyorlarmış

Meğer dedikodu yapan sadece insanlar değilmiş! Bakın bitkiler kimin hakkında aralarında konuşuyorlarmış
Bilim insanlarının yeni yaptığı araştırma dedikodunun sadece insanlar arasında olmadığını ortaya koydu. Bakın bitkilerde kimin hakkında konuşuyorlarmış.

Japon bilim insanları sadece insanların kendi aralarında dedikodu yapmadığını ortaya koyan yeni bir çalışma yaptı. Elde edilen sonuçlarda  bitkilerin böcekleri uzaklaştırmak için birbirleriyle konuştukları ortaya çıktı. 

Bitkiler-Güneş-Enerjisini-Nasıl-Depolar

ARALARINDA SİNYAL YAYDILAR

Araştırmadaki bulgulara göre bitkiler, yaralanmalara ve otobur hayvanların saldırısına karşı bir dizi sinyal yayıyor.  Uçucu organik bileşikler olarak bilinen bu sinyaller, otoburları uzaklaştırmak ve onların doğal düşmanlarını çekmek gibi birçok fayda sağlıyor. 

YAKLAŞAN TEHDİTLERE KARŞI BİRBİRLERİNİ UYARIYORLAR 

Yeşil yaprak uçucuları" adı da verilen bu sinyallerin belirli bir grubu, bitkiler makineler yoluyla hasar gördüğünde (çim biçmek gibi) veya böceklerin saldırısına uğradığı zaman, komşularını yaklaşan tehdide karşı uyarmak için salınıyor.

farkli-tur-ev-bitkileri193220231432

İLGİNÇ KEŞİFLER YAPILDI 

Araştırmanın lideri Masatsugu Toyota ve ekibi, tırtıllar tarafından yenilen bir grup bitkiden salınan bileşikleri topladı ve bunları hasarsız komşu bitkilere pompaladı.

Bilim insanları bitkileri incelemek için gerçek zamanlı floresan görüntüleme sistemini kullandı. Bu yöntem, bitkilerdeki stres tepkilerinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayan kalsiyum iyonlarının gerçek zamanlı izlenmesine de olanak sağladı.

Ekip, tehlikeye dair ipuçlarının ilk önce, havanın ve suyun bitkinin içine girip çıkmasına izin veren stoma adlı yapı tarafından tespit edildiğini gördü.

Toyota, "Bir başka deyişle, bitkinin stomaları komşudaki koşulları algılamak için bir geçit (burun) görevi görüyor" ifadelerini kullandı.