Hoş geldin Google Passkeys, Dikkat! Artık geçiş anahtarı kullanılacak, Google şifrelere elveda dedi

Hoş geldin Google Passkeys, Dikkat! Artık geçiş anahtarı kullanılacak, Google şifrelere elveda dedi
Google hesaplarında şifresiz döneme hazır olun. Google, kullanıcılardan varsayılan olarak artık şifre yerine şifresiz geçiş anahtarı oluşturmalarını isteyecek. Google hesabınızda bir sonraki oturum açışınızda artık geçiş anahtarı ile oturum açmaya başlayacaksınız. Google geçiş anahtarı yani Google Passkeys ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.

Google her geçen gün güvenlik seviyeleirni üst düzeye çıkarmaya devam ediyor. Güvenlik ile ilgili yeni adımlarını atmaya devam eden Google, Passkeys ile yeni bir döneme de merhaba dedi. Bundan sonra Google’da bir sonraki oturum açışınızda sizden Passkeys yani Google geçiş anahtarı isteyerek oturum açacaksınız. Peki nedir bu Passkeys?

Google, artık kullanıcılarından varsayılan olarak bir geçiş anahtarı oluşturmalarını isteyecek ve şifre hatırlatma ve değiştirme gibi can sıkıcı ve uzun uğraşlar gerektiren adımı tarihe karıştıracak.

BİR SÜRE DAHA ŞİFRELER KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

Google bu hamlesiyle geçiş anahtarı kullanımını standart bir hale getirmeyi hedeflese de yapmış olduğu şu açıklama ile “biz bu dönüşümü yaparken hala hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek” şifre kullanımının devam edeceğini söylüyor. Ancak bu süreç çok da uzun olmayacak.

. Google, geçtiğimiz yıl Workspace ve Cloud hesapları ile Chrome web tarayıcısı da dahil olmak üzere bir dizi ürününe geçiş anahtarı desteği getirdi. Önde gelen birçok web sitesi ve uygulama da geçiş anahtarlarını desteklemeye başlamış durumda.

Kullanıcılar Google hesaplarında geleneksel şifrelerle oturum açmayı tercih edebilir ve hesapları için “mümkün olduğunda şifreyi atla” seçeneğini devre dışı bırakarak geçiş anahtarlarını kullanmaktan tamamen vazgeçebilirler.

GEÇİŞ ANAHTARLARI (PASSKEYS) NEDİR? 

Geçiş anahtarları, geleneksel parolaları cihazınızın kendi kimlik doğrulama yöntemleriyle değiştirebilmenizi sağlar. Bu şekilde, iPhone'unuzda Face ID'yi, Android telefonunuzun parmak izi sensörünü etkinleştirerek veya bir bilgisayarda Windows Hello ile Gmail, PayPal veya iCloud'da oturum açabilirsiniz. WebAuthn (ya da Web Authentication) teknolojisi üzerine inşa edilen bu sistemde, bir geçiş anahtarı oluşturduğunuzda iki farklı anahtar üretilir: biri hesabınızın bulunduğu web sitesi ya da hizmet tarafından saklanır, diğeri ise kimliğinizi doğrulamak için kullandığınız cihazda saklanan özel bir anahtardır.

+