Amerika aslında çok önceden keşfedilmiş! İşte tarihi değiştiren ayak izleri...

Amerika aslında çok önceden keşfedilmiş! İşte tarihi değiştiren ayak izleri...
Bilim insanları tarihin akışını değiştirecek bilgiyi açıkladı. Yapılan çalışmalarda bulunan kalıntılara göre insanların Amerika'ya sanıldığından çok daha erken geldiğine dair kanıtlar ortaya çıktı.

New Mexico olarak bilinen yerde fosilleşmiş ayak izlerinin keşfi 2021'de kamuoyuna duyurulduğunda , arkeoloji için bomba gibi bir an yaşandı ve görünüşe göre insanlık tarihinin bir bölümünü yeniden yazıyordu. Şimdi yeni araştırmalar bunların önemine dair daha fazla kanıt sunuyor. Fosillerin üstünde ve altında korunan bir su bitkisinin tohumlarının radyokarbon tarihlendirmesine göre ayak izleri, dün yapılmış gibi görünse de, 21.000 ila 23.000 yıl önce çamura basılmıştı.

Bu tarih, tarih öncesi insanların yerleştiği son kara parçası olan Amerika'daki insan tarihinin zaman çizelgesini önemli ölçüde geriye itti. White Sands Milli Parkı'ndaki antik bir gölün kenarındaki Tularosa Havzası'nda keşfedilen 61 tarihli baskı, birçok bilim insanının büyük buz tabakalarının Kuzey Amerika'ya insan geçişini kapattığını düşündüğü bir zamanda yapılmıştı. insanlar bölgeye daha da erken geldi.

Ancak bazı arkeologlar bu ilk bulgularla belirlenen ayak izlerinin yaşını sorguladılar. Şüpheciler, 2021 araştırmasında kullanılan Ruppia cirrhosa gibi su bitkilerinin hava yerine sudaki çözünmüş atomlardan karbon alabildiğini ve bunun yanıltıcı derecede erken bir tarih verilmesine yol açabileceğini belirtti.

Science dergisinde yayınlanan bir takip çalışmasında araştırmacılar , başlangıç ​​tarihlerini destekleyen iki yeni kanıt dizisi ürettiklerini söyledi. CNN’de yer alan habere göre ABD Jeolojik Araştırmalar Araştırma Jeologu ve yeni Science makalesinin başyazarı Kathleen Springer, "Orijinal çalışma yayınlanırken bile, sonuçlarımızı çok sayıda kanıtla test etmek için ilerliyorduk" dedi.

İnsanların Amerika'ya ilk kez ne zaman ve nasıl göç ettiği uzun zamandır tartışılıyor ve yeterince anlaşılmadı. İlk sakinlere ilişkin mevcut tahminler 13.000 yıl öncesinden 20.000 yıl öncesine kadar değişmektedir. Ancak bölgedeki yerleşime ilişkin en eski arkeolojik kanıtlar seyrek ve çoğu zaman tartışmalı, bu da ayak izlerini özellikle önemli kılıyor.

Ayak izleri…

Takip çalışmaları için araştırmacılar, karasal bir bitkiden geldiği ve haber bültenine göre Ruppia gibi su bitkilerinin tarihlendirilmesinde ortaya çıkabilecek sorunları önlediği için kozalaklı ağaç poleninin radyokarbon tarihlemesine odaklandılar. Bilim insanları, her örnek için orijinal tohumlarla tamamen aynı katmanlardan toplanan yaklaşık 75.000 polen tanesini izole etmeyi başardılar. Tek bir radyokarbon ölçümü için gereken kütleye ulaşmak için binlerce taneye ihtiyaç vardır. Polen yaşı tohumlar için bulunanla eşleşti.

Ekip ayrıca, fosil tortusundaki kuvars tanelerinin güneş ışığına en son ne zaman maruz kaldığını belirleyen, optik olarak uyarılmış lüminesans olarak bilinen bir tarihleme tekniğini de kullandı. Bu yöntem, kuvarsın minimum yaşının 21.500 yıl olduğunu öne sürdü. USGS jeologu ve eş-başkan yazarı Jeff Pigati, "Arkeoloji camiasının bazı çevrelerindeki ilk tepki, tarihlememizin doğruluğunun, Son Buzul Maksimum sırasında Kuzey Amerika'da insanların mevcut olduğuna dair olağanüstü bir iddiada bulunmak için yetersiz olduğu yönündeydi" dedi. Çalışmanın. "Ancak bu mevcut araştırmadaki hedeflenen metodolojimiz gerçekten işe yaradı."

İlk insanların Asya'dan tekneyle mi yoksa kara köprüsünden mi geldikleri belli değil. Genetik kanıtlardaki ilerlemelere rağmen, bir veya daha fazla erken modern insan popülasyonunun bu uzun yolculuğu yapıp yapmadığı da açık değil.