Billur Kalkavan'ın şaşırtan soyağacı! Meğer Sultan Adülmecid, ünlü oyuncunun dedesiymiş

Billur Kalkavan'ın şaşırtan soyağacı! Meğer Sultan Adülmecid, ünlü oyuncunun dedesiymiş
Bir yıl önce akciğer kanseri nedeniyle aramızdan ayrılan oyuncu Billur Kalkavan'ın soyağacı ortaya çktı. Ünlü sanatçının anne tarafından soyu, Osmanlı hanedanına kadar dayanıyor. Billur Kalkavan'ın soyağacına göre, büyük dedesi 31'inci Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid, dedesi ise Celaleddin Germiyanoğlu...

2022'de yakalandığı koronavirüs sonrası sol akciğerinde kanser hücresi tespit edilen ve bir yıl önce hayatını kaybeden ünlü oyuncu Billur Kalkavan'ın soyağacının Osmanlı hanedanlığına kadar uzandığı ortaya çıktı.

SULTAN ABDÜLMECİD BÜYÜK DEDESİYMİŞ

Anne tarafından soyu Osmanlı hanedanlığına dayanan Billur Kalkavan'ın büyük büyük dedesi, yaşamını 1823 - 1861 arasında sürdüren, 1839 - 1861 arasında hükümdar olan 31'inci Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid.

Sultan Abdülmecid'in oğlu, Zülüflü İsmail Paşa, Billur Kalkavan'ın büyük dedesi. Günümüzdeki adı, Kara Harp Okulu olan Mekteb-i Harbiye-i Şahane'nin müdürlüğünü yapan Zülüflü İsmail Paşa, 1857 - 1925 arasında yaşadı.

Zülüflü İsmail Paşa, en büyük oğul olmasına rağmen gayrimeşru doğduğu için veliahtlık ve tahta oturma hakkı kendisine tanınmadı. 6 yaşındayken 'Paşa' unvanı verildi.

Zülüflü İsmail Paşa... Annesi Feleksu Hanım, saraydan uzaklaştırıldığında genç bir paşayla evlendirildi. Ne var ki Sultan Abdülmecid'den hamile olduğu öğrenildi.

DEDESİ CELALEDDİN GERMİYANOĞLU

Billur Kalkavan'ın dedesi ise İstanbul toplu taşıma işletmesi olan İETT'nin (İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri) kurucularından olan Celaleddin Germiyanoğlu...

Celaleddin Germiyanoğlu, 1923'te İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Memurin Müdürlüğüne tayin edildi. Önce yabancıların elinde olan Tramvay Şirketi’nin Milli İdareye intikalinde görev aldı. Tramvay İdaresi’nin İstanbul Belediyesi'ne intikali üzerine de İdari Müdür Muavinliğine getirildi. Kısa bir süre sonra da genel müdür yardımcısı olarak kariyerine devam etti.

1949'da yaş haddini dolduran Celaleddin Germiyanoğlu’nun görev süresinin uzatılması, dönemin İstanbul valisi ve belediye başkan yardımcısı olan Tansu Çiller'in babası Necati Çiller'in girişimiyle uzatıldı. 1954'te ise bu kez dönemin vali ve belediye başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay tarafından uzatıldı.

Celaleddin Germiyanoğlu'nun ikiz kardeşi Ali Haydar Germiyanoğlu, Sultan Vahdettin’in kızı Fatma Ulviye Sultan'ın ikinci eşiydi.

2 Kasım 1962’de Nuyan Kalkavan ile armatör Nazım Kalkavan'ın kızı olarak İstanbul’da dünyaya gelen Billur Kalkavan, henüz 7 yaşındayken Turgut Demirağ’ın yönettiği, Erol Taş ile Suzan Avcı’nın paylaştığı ‘Ayrı Dünyalar’da kamera karşısına geçti. Kalkavan, filmde Erol Taş'ın canlandırdığı kötü adam tarafından fidye için kaçırılan bir çocuğu canlandırdı.

ABD'de başladığı ortaokulu Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamlayan Billur Kalkavan, liseyi yarıda bırakarak Güneş Gazetesi’nde sekreterlik yaptı. Bu dönemde Kartal Tibet’in yönettiği, Türkan Şoray ile Bulut Aras’ın başrollerini paylaştığı 1978 yapımı ‘Sultan’da ‘Aslı’ karakteriyle rol aldı.

1984'te yeniden ABD'ye giden Billur Kalkavan, yarım kalan lise öğrenimini orada tamamladı. Kaliforniya Üniversitesi’nden psikoloji dersleri alan Kalkavan, ABD'den döndükten sonra bir yandan TRT'de sunuculuk, diğer yandan oyunculuk yaptı.

Billur Kalkavan, gerek dizi, gerekse sunucusu olduğu TV yapımlarında da önemli kariyer edindi.

Şöyle ki; 15 dizide rol alırken, iki programın sunuculuğunu üstlendi. Billur Kalkavan, aynı zamanda 2020’de ise Buğra Bahadırlı il eTürkiye’ nin ilk bağımsız internet televizyonunu Billur TV'yi kurdu.

Billur Kalkavan, 15 Ekim 2022'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kalkavan'ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.