İslam Memiş gram altın ve Borsa ile ilgili çarpıcı gerçeği açıkladı, Tuzağa dikkat çeken Memiş 'Ataklar göreceğiz' dedi

İslam Memiş gram altın ve Borsa ile ilgili çarpıcı gerçeği açıkladı, Tuzağa dikkat çeken Memiş 'Ataklar göreceğiz' dedi
Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, İsrail ve Filistin savaşı gölgesinde gelişmeler yaşayan piyasalar konusunda önemli bilgiler verdi. Yatırımcıların güvenli limanı olan gram altın ve Borsa ile ilgili kritik açıklamalar yapan İslam Memiş altınları olanlara öneride bulundu. İslam Memiş borsadaki acemi yatırımcılara da uyarıda bulundu.

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, geçtiğimiz haftanın piyasa değerlendirmesini yaptı. "Savaş gölgesinde piyasalar haftayı tamamlıyor. Küresel piyasalarda yavaş yavaş jeopolitik risklerin satın alındığı bir süreci görmeye başladık. Tamamen bir savaş riski satın alınmasa da kısmen bu fiyatlamanın başladığını gözlemliyoruz." ded. Borsa yatırımcısı ne yapmalı, altın fiyatlarında yeni zirveler oalcak mı? Gram altın Cumhuriyet tarihin en yüksek seviyesini bugün test etti.  Gümüş fiyatları ve kripto para piyasalarındaki beklenti ne yönde? Euro/dolar paritesi geriledi, bu bir alım fırsatı mı? İslam Memiş tüm bu soruların yanıtını verdi. 

ACEMİ YATIRIMCILARIN CİDDİ ANLAMDA ZARAR ETTİĞİ PİYASA

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş piyasalarla ilgili kritik bilgiler verdi.

Borsa İstanbul yüz endeksi 8 bin 113 puandan günü tamamlandı. Yüzde 1.77’lik değer kaybı var. Cuma günü ise 8 bin 171 -  8 bin 242 aralığında işlemler gerçekleştirdi. Acemi yatırımcının ciddi anlamda zarar ettiği bir piyasa var. 

Borsa’da özellike 8 bin 400 puan seviyesindeki rakamlarda. Buradan çıkış yapan arkadaşlarımız elindeki TL ile tekrar giriş yapacaktır. Ancak 7 bin 500 puan seviyesinin altında. Bu 7 bin 500 puan seviyesinin altına kadar elindeki TL’sini altında bekletir ise isabetli karar vermiş uyarlarım vardı. Yine danışanlarıma da aynı şekilde 8 bin 400 seviyesinde çıkış yapanlar(endeks bazında) iyi bir kar elde etmişlerdi. 

Tekrar borsaya girecekler için bu bekleme sürecinde açıkta kalmamak için altında bekleyelim uyarılarım vardı. Bu şekilde pozisyon almıştık. Aynı beklentilerim devam ediyor. 

DOLAR 29.70 SEVİYELERİNDE YILI TAMAMLAYABİLİR

Dolar/TL kuru yavaş yavaş yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. 27.80 seviyesinde ve 27.93 seviyesini gördü. Ekim ayı beklentimiz 28 lira seviyesindeydi ve artık buralara gözü kırpmaya başladı. Görünüm yine pozitif seviyesinde yılı ise 29.70 lira seviyesinde tamamlayabiliriz.

ACEMİ YATIRIMCILAR PANİĞE KAPILDI

Euro Dolar paritesi 106.30 seviyesine kadar tekrar yükseldi. Ancak tekrar geriledi. Çünkü dolara endeksi 106.54 seviyesinde. Acemi yatırımcılar tabiki bu seviyeler sonrasında “Dolar mı alalım” gibisinden paniğe kapıldılar. Biz ısrarla doların bir  yatırım aracı olduğunu söylemesek de yine dolar yatırımına devam ediyorlar ve piyasadaki getiriden bir haber olduğunu göstermiş oluyorlar. 

EURO HER ZAMAN TAVSİYEMDİR

Dolar mı Euro mu? sorusunun cevabı ise tabiki Euro… 2951 lira seviyesinde ve 105 sevyesinde parite var. Pozitif beklenti yönünde beklenti de devam ediyor. Döviz yatırımı yapmak isteyenlere Euro her zaman tavsiyemdir. 

Ons Altın 1921 dolar seviyesinde Yüzde 2.81 civarında değer artışı var. Geçen haftadan bu yana tam yüz dolarlık hatta 110 dolarlık bir değer artışı olduğunu gözlemliyoruz. Geçen hafta  manipülasyon fiyatlaması vardı ve arkadaşlarımı bu manipülasyona karşı uyarmıştım. Elinde dolar olanlar çok şanslı, bu seviyeden altına giriş yapanlar oldukça isabetli bir karar verir uyarlarım vardı. Bugün 1921 dolar seviyesinde yani 110 dolarlık bir değer artışı gördük. sadece 5 gün içerisinde… 

Tabiki jeopolitik risk fiyatlaması piyasalarda tamamen başlarsa 2 bin dolar seviyesinin üzerinde atak gerçekleştirmesi lazım. Yani 2070 dolar seviyesine kadar bu yükselişlerin devam ettirmesi lazım. 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ TEST ETTİ

Gram/Altın TL fiyatına yüzde 3 primli bir kapanış görüyoruz. Ekranlarda 1710 lira seviyesinde olduğunu görüyoruz geçerli olmayan bir fiyat gram altın.

Serbest piyasalara bakıldığı zaman bugün(cuma) gram altın cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini test etti. Bugün(cuma) gram altın şu an itibariyle 1780 - 1789 lira aralığında. Alım ve satım arasında 9 liralık bir makas aralığı mevcut.

Ancak bankalara bakıldığında resmi kur tarafına bakıldığında 60-70 liralık bir makas aralığı olduğunu görebilirsiniz. 

EVİMİZDEKİ ALTINLARI TUTALIM

Cumhuriyet tarihini en yüksek seviyesi bugün(Cuma görüldü) bu hafta 1700- 1750 aralığında bir sonraki hafta 1750-1800 aralığında bir fiyatlama göreceğimiz düşüncem halen geçerli.

Hafta sonu piyasalar kapalı olacak. Filistin - İsrail savaşına göre hafta sonu nasıl haberler gelecek önümüzdeki hafta bunları piyasaya etkileri de görülecek. 

Bu yıl sonu ile alakalı gram altın/TL ile beklentim 1800- 1880 lira aralığında. Eğer bu gerginlikler artarak devam ederse ki öyle gözüküyor. Yıl sonu olan 1880 liralık beklentimiz daha da erken gerçekleşebilir. Evimizdeki altınları tekrar tutmaya devam ediyoruz. 

Gümüşde de sert yükselişler gördük. Özellikle geçen hafta ciddi anlamda çok ucuz bir gümüş fiyatı vardı. Şu anda 22.73 dolar seviyesinde. 24 ve devamında ise 26 dolar seviyesini bekliyor olacağım. Yüzde 4.22’lik bir değer artışı var. Gümüşün gram fiyatı 20 lira üzerinde ve 21 lira seviyesine yaklaştı. 

Petrol fiyatlarını önemsiyorum. Petrol fiyatları yüzde  primle yükselişle haftayı tamamlıyor. 89.73 dolar seviyesinde. karşımızda ise 90-95 dolar aralığı var. Petrol fiyatlarının yükselmesi savaş nedenli olduğu için bütün enflasyonu pozitif destekleyecektir. 

Kripto paralarda yatay 26 bin 700 dolar seviyesinde bitcoin var. Bu tarafda jeopolitik risklerin artmasıyla hızlı bir yükseliş bekliyorum. 30-31 bin dolar seviyesine kadar bir beklentim var ve bu ansızın gerçekleşirse benim için bir sürpriz olmaz. Çünkü savaş demek varlıkların tkerar kolayca kaçmasından desteklenmesi demek oluyor. Kripto paraların dünyada dolaşımı daha kolay olduğu için jeopolitik risklerinm artmasıyla kripto paralara olan rağbet artabilir. 

Bir sabah gözümüzü açtığımızda bitcoin tarafında 30 - 31 bin dolar seviyesini bir kaç gün içerisinde görebiliriz. 

Dolar endeksi 10651 dolar seviyesinde. Tekrar aşağı yönlü bir trend bekliyorum. Yükselişlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum.