Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'dan enflasyonun ne zaman tek haneli rakamlara ineceğini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'dan enflasyonun ne zaman tek haneli rakamlara ineceğini açıkladı
TÜİK bugün enflasyon rakamlarını açıkladı. Gözlerin çevrildiği Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan yeni enflasyon mesajını paylaştı. Erkan, fiyat istikrarına dikkat çekerken enflasyonun 2026 yılında tek haneye ineceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK eylül ayı enflasyon rakamlarını yüzde 4,75 olarak açıklarken, yıllık bazda ise rakam yüzde 61,53 olarak duyuruldu. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda bir sunum yaptı.  Erkan, "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz." dedi

"FİYAT İSTİKTARI TEMEL AMACIMIZ"

Erkan, "Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz" dedi.

Erkan konuşmasının devamında "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz." şeklinde sürdürdü.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaştırma sürecinin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğinin görüldüğünü ifade ederek, ücret, vergiler ve kurun enflasyona önemli ölçüde yansıdığını söyledi ve "Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: "Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir." dedi.

Erkan sözlerini şöyle sürdürdü:

Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz. Ücret, vergiler ve kur enflasyona önemli ölçüde yansıdı.

Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır, bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir.

Akaryakıt enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek. Seçici kredi politikası iç talebi dengeleyecek. Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.

"ENFLASYONDA ANA TREND EYLÜL'DE YAVAŞLAMAYA BAŞLADI"

Enflasyonda ana trendler Eylül'den itibaren yavaşlamaya başladı. Dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız. Dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

Son dönemde vergi ayarlamalarının enflasyondaki artış üzerinde kısa vadede etkisi olmuştur. Deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla temmuz ayıyla birlikte kamu gelirlerini destekleyici tedbirler açıklanmıştır, bu tedbirler, vergi artışlarının yanı sıra yönetilen fiyatlardaki güncellemeleri de içermektedir.

Potansiyel etkinin çoğu fiyatlara yansımış olsa da sanayiye yönelik elektrik ve doğal gaz artışları gibi devam eden gelişmeler üretim maliyetleri kanalıyla yıllık enflasyonun artışına katkı sunmaya devam edecektir.

Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar lira likidite sterilize edilmiştir. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız.

"KKM'DEN VE DÖVİZ MEVDUATTAN TL'YE GEÇİŞ BAŞARIYLA SÜRÜYOR"

Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz. Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM'den ve döviz mevduattan TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL'ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.