Emeklilik başvurusu için acele etmeyin! O tarihten önce başvuranlar çok pişman olur! Yüzde 10 daha fazla maaş fırsatı...

Emeklilik başvurusu için acele etmeyin! O tarihten önce başvuranlar çok pişman olur! Yüzde 10 daha fazla maaş fırsatı...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasıyla milyonlarca vatandaş emeklilik hayaline kavuştu. Prim gün sayısının dolmasını bekleyenler ise emekli olmak için sabırsızlıkla bekliyor. Ancak emeklilik başvurusu için acele etmeyin. Sosyal güvenlik uzmanı tarih vererek uyardı. Dilekçesini o tarihten sonra verenler yüzde 10 daha fazla maaş alacak.

Emekli maaşını artıracak formüller, emekliler ve emeklilik başvurusu yapacaklar tarafından araştırılıyor. Henüz başvuru yapmayanlar ve emeklilik için gün sayanların bu konuda dikkat etmesi gereken bir husus var. Sosyal güvenlik uzmanı emeklilik maaşını yüzde 10 artıracak tarihi açıkladı. Bu tarihten önce dilekçesini verenler, yüzde 10 daha düşük maaş alacak. İşte detaylar...

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar, yıllardır beklediği emeklilik hayaline EYT düzenlemesinin gelmesiyle kavuştu. Düzenlemeyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekliliğe hak kazanırken, prim gün sayısının dolmasını bekleyenler başvuru için sabırsızlanıyor.

EYT'DE PRİM GÜN SAYISI NE KADAR? 

Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacak.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanabilmek için bazı koşullar ışığında kapıyı aralamak mümkün olacak. Örneğin, 1999 Şubat ayında sigortalı erkek çalışan 25 yıllık çalışma yılını gelecek yıl dolduracağından Şubat 2024'te EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.

1999 Ağustos tarihinde sigortalı olup sadece 4400 prim günü ödenen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolsa da prim günü eksik olduğu için EYT kapsamında yer almıyor. Prim gün sayısını 5000'e tamamladığı gün EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilecek.

BU TARİHTEN ÖNCE EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPMAYIN! 

EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası emekli olacaklara ilişkin uyarılarını tek tek sıralayan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, şu ifadelere yer verdi:

"2023 Aralık ayına kadar emeklilik dilekçesini verenler, 2024 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verenlere göre yaklaşık yüzde 10 daha az emekli aylığı alacak. Başka bir ifadeyle 2024 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verenler yaklaşık yüzde 10 daha fazla emekli aylığı alacak. Ayrıca kıdem tazminatı tutarları da ciddi oranlarda değişecek. Plansız emeklilik dilekçenizi vermeyin."