Emekli ikramiyesi kimler alabilir, ödemeler ne zaman yapılacak? 5 bin TL ikramiyeden hangi emekli faydalanamayacak?

Emekli ikramiyesi kimler alabilir, ödemeler ne zaman yapılacak? 5 bin TL ikramiyeden hangi emekli faydalanamayacak?
Emekli ikramiyesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan beklenen müjdeli haber geldi. SSK, Bağ-Kur'lu birçok emeklinin yakından takip ettiği ikramiye konusu 9 Ekim Pazartesi günü Kabine toplantısının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile tekrar gündeme geldi. Söz konusu açıklamada sadece bir defaya mahsus olmak üzere emekliye 5.000 TL verileceği ve ödemenin yapılacağı tarih belirtildi. Peki 5 Bin TL emekli ikramiyesi kimler alabilir, ödemeler ne zaman yapılacak

5 bin TL emekli ikramiyesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrası merak konusu oldu. Tek seferlik ödenmesi planlanan Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinin 5 bin TL olduğu belirtildi. Kabine Toplantısı sonrası gelen açıklama ile birlikte yoğun bir şekilde araştırılan “emekli ikramiyesi kimler alabilir, ödemeler ne zaman yapılacak? 5 bin TL ikramiyeden hangi emekli faydalanamayacak? Dul, yetim ve şehit yakınları alabilecek mi?” sorusuna yönelik detaylar belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca emekliye ikramiye müjdesini verdi. Emekliye ikramiye miktarı ve ödeme tarihi için araştırmalar hızlandı. Kabine toplantısının sona ermesinin ardından tüm detaylar netleşti.

EMEKLİYE 5 BİN TL İKRAMİYE KİMLERİ KAPSIYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere ikramiye müjdesini "Emeklilerimizi rahatlacak yeni bir karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme kararı aldık. Hem emekli olup hem çalışanları bu düzenlemeden muaf tutacağız. Ödemeler kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılacak." şeklinde aktardı.

5 BİN TL İKRAMİYEDEN HANGİ EMEKLİ FAYDALANAMAYACAK?

Bu açıklamaya göre emekli olduğu halde çalışmaya devam edenler 5 bin TL ikramiyeden faydalanamayacak.

EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

- Şehit yakınları ve gaziler,

- SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri,

- Vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar,

- Ölüm aylığı alanlar, şeref aylığı alanlar, geçici köy korucuları

- Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, şampiyon sporcular, terörden zarar görmesi sebebiyle aylık bağlanan siviller ve yaşamını yitirenlerin hak sahipleri.

DUL VE YETİMLERİ DE İLGİLENDİRİYOR

Dul ve yetimleri de ilgilendiren bu gelişme sonrasında dul olup çocuğu olmayanlar yüzde 75, dul olup çocuğu olanlar yüzde 50, yetim olanlar da yüzde 25 oranında faydalanması bekleniyor.

Buna göre dul olup çocuğu olmayan kişilere 3750 lira, dul olup çocuğu olan kişilere 2500 lira, yetimlere ise 1250 lira ödeme yapılması bekleniyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN HESABA YATACAK?

Emekliye bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme Kasım ayının ilk haftası gerçekleştirilecek.

KABİNE TOPLANTISI KARARLARI NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Milletimize verdiğimiz, çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirmek için de bugüne kadar pek çok düzenleme yaptık. Enflasyonun hala yüksek oranda seyretmesinin bizim bu çabamızı sekteye uğrattığınının elbette farkındayız. Emeklilerimizin yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyorum. Emeklilerimizi rahatlatack yeni bir karar aldık. Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ödeme yapmayı kararlaştırdık. Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz. Yılbaşında emeklilerimizin durumunu tekrar gözden geçireceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Ekonomi alanındaki programlarımızı dikkatle yürütüyoruz. Gelecek 30 yıla dair hedef ve vizyonumuzun yol haritasını teşkil edecek planın detaylarını kamuoyumuzla paylaşacağız. Ekonominin güncel sorunlarını ve ihtiyaçlarını da ihmal etmiyoruz. Yaşadığımız enflasyon rasyonel olgularla bağlarını tamamen koparmış hayat pahalılığı sıkıntısını çözmek için özgün politikalara dayalı yol izliyoruz. Asıl milletçe ve bireyler olarak topyekun ortaya koyacağımız hak, hakkaniyet, esaslı duruştan geçtiği açıktır. Üzerimize düşenleri yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. Fiyatlama davranışlarının sonuna gelindiğine inanıyoruz. Faiz, kur, enflasyon üçgenine sıkıştırma gayretlerini bir kez daha boşa çıkartmakta kararlıyız. Türkiye'yi büyütme esasına dayanan stratejimizden en küçük geri adım atmıyoruz. Türkiye hedeflerine ilerlemeye devam ediyor. Otomotiv sektörüyle ilgili getirdiğimiz sınırlamaların etkisi giderek daha fazla hissediliyor. Stokçuluk yapan ve haksız fiyat uygulamasına giden firmalara 252 milyon lira idari para cezası kesildi. Benzer bir uygulamayı gayrimenkul piyasasında devreye alıyoruz. Konut ve kirada piyasanın dengesini bozan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getiriyoruz. Dengesiz fiyat artışları da yakın takibe alındı. Haksız bir şekilde fiyat yükselttiği tespit edilen firmalar bunun bedelini ağır para cezalarıyla ödeyecekler. Aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalar ile etiketi ve kasası arasında farklar bulunan işletmeler üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Buradan zincir marketlerimiz başta olmak üzere tüm esnafımızı yapacakları indirimlere hayat pahalılığıyla mücadeleye destek vermeye davet ediyorum. Vatandaşımızın ekmeğine göz dikenlere eyvallah etmeyeceğiz."dedi.