Altın ve borsa ters köşe yaptı, piyasalar endişeli! Alım satım için doğru zaman mı? Ünlü ekonomist tek tek yanıtladı

Altın ve borsa ters köşe yaptı, piyasalar endişeli! Alım satım için doğru zaman mı? Ünlü ekonomist tek tek yanıtladı
İsrail ile Filistin arasında yaşanan gelişmeler piyasalarda şok etkisi yarattı. Savaşa hazırlıksız yakalanan borsa bir anda dibe çakıldı. Altın fiyatları ise zirveyi gördü. Bu durum yatırımcıları bilinmezlik içerisine soktu. Peki piyasalardaki bağışıklık nasıl ve ne zaman güçlenir? Ünlü ekonomist Mert Başaran herkesi merak ettiği soruya yanıt verdi.

Son haftalarda piyasalar, savaşın etkisiyle düşüş trendine girdi. Borsada endişeye neden olan düşüş, yatırımcıların da kafasını karıştırdı. Bu süreçte altın ise ters oranda yükselerek zirveyi yakaladı. Yatırımı olan ancak nereye yatırım yapacağını bilemeyen yatırımcılar, piyasaların ne zaman yükseleceğini merak ediyor.  Peki alım satım yapmak için doğru zaman mı? Piyasaların bağışıklığı nasıl güçlenir? İşte detaylar..

Hafta başına 8.228.49 puanla başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, 5 günde 8,72 değer kaybederek 20 Ekim Cuma gününü 7.510,68 puandan tamamladı. 1 hafta içinde günden güne eriyen borsada, savaşın daha da büyüme riski nedeniyle panik havası oluştu. Yatırımcılar, düşüşün devam etmesinden korkuyor. Dolayısıyla birçok yatırımcı, daha fazla zarar etmeden var olan yatırımlarını bozdurmayı düşünüyor.

Piyasalarda düşüşe neden olan savaş, altın fiyatlarında ise ters etki yarattı. Haftaya 1900'lerde başlayan ons altın, 5 günde yüzde 2.51 yükselerek 1980 doları gördü. Altındaki yükseliş yatırımcıyı cezbederken, yatırımcılar altn fiyatlarının bir anda düşmesinden endişe ediyor. Bu nedenle yatırımcılar, altın alıp almamakta kararsız davranıyor. 

Gelişmeler ışığında 'altın mı, borsa mı' derken kafalar bir hayli karışmış durumda. Zarar etmek istemeyen yatırımcılar, alım satım yapmak için doğru zamanı kolluyor.

PİYASALAR NASIL BAĞIŞIKLIK KAZANACAK?

Ünlü ekonomist Mert Başaran, merak edilen sorulara tek tek yanıt verdi. MasterHaber'e konuşan Mert Başaran, piyasaların nasıl bağışıklık kazanacağını yorumladı.

Borsada altı boş, bağışıklığı olmayan ve uluslararası ticaret yapmayan şirket hisselerinden uzak durulması gerektiğini kaydeden Başaran, borsanın düşüşünün fırsata çevrilebileceğini söyledi.

Güvenilir hisselerin düşüş trendinde bir yatırım aracı olarak görülebileceğini anımsatan Mert Başaran, savaşın bitmesiyle piyasaların yeniden bağışıklık kazanacağını öngördü.

Başaran, düşüş trendindeki borsada uluslararası şirketlerin, belirli süre içinde yeniden tarihi zirvelerini yakalamasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ALTIN FİYATLARI DAHA DA YÜKSELECEK Mİ, ALTIN ALINIR MI SATILIR MI?

Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın fiyatlarını da değerlendiren Mert Başaran, "Altın fiyatları zaten olması gerektiği fiyatlarda değil. Bir süredir altın fiyatları baskılanıyor. Savaşın başlamasıyla altın fiyatları yükseldi." dedi.

İsrail-Filistin arasındaki savaşın ne yöne seyreleceğinin bu aşamada kritik olduğunu sözlerine ekleyen Başaran, altın fiyatlarının şu süreçte daha da yükselebileceğinin sinyalini verdi.

Başaran, yaşanan savaşın bir an önce son bulmasını umut ederek sözlerini noktaladı.