Prof. Dr. Levent Eraslan’dan öğretmenlere destek: Gece odalarında ağlayan o gençlere sözümüz var! 

Prof. Dr. Levent Eraslan’dan öğretmenlere destek: Gece odalarında ağlayan o gençlere sözümüz var! 
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan mülakata tepki gösteren öğretmen adaylarına destek verdi. Prof. Eraslan “Gençler bu konuda çok gergin. İstedikleri mülakat olmaması” dedi. 

Öğretmenlikte mülakat konusu gündemdeki yerini koruyor. Öğretmen mülakatlarında son durum, öğretmen adayları tarafından takip ediliyor. Öğretmen atamaları için de gözler MEB'e çevrildi. KPSS sınavları ve mülakatlarla öğretmen atamalarını yapan Milli Eğitim Bakanlığı, yeni öğretmen atama süreci için çalışmalar gerçekleştiriyor. Katıldığı televizyon programında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atama sürecinin revize edilmesi gerektiğini belirtti. 

Öğretmen atamalarında mülakatta son durum ne? 

Mülakatla ilgili tepkiler büyürken bir çok çevreden öğretmenlere destek geliyor. Sık sık mülakat sorununu dile getiren akademisyen SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Türkiye'de öğretmen fazlalığına dikkati çeken Prof. Dr. Eraslan, öğretmenlik istihdam eden kurumlar arasında iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade ederek, "Hala an itibarıyla yüz binlerce öğrenci eğitim fakültelerinde eğitime başladı. Yani çok büyük bir havuzu kapatmadan bunun üzerinden bir çalışma yapmak şu anda çok sonuç getirecek gibi durmuyor. Çok büyük kamuoyu baskısı var. Gençler bu konuda çok gergin, istekleri mülakatın olmaması. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği bir söz var. Bunun üzerinden yeniden bir değerlendirme yapılacağını umuyorum" dedi. 

Yeni mülakat sistemi nasıl işleyecek? 

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin’in önceki günlerde açıkladığı “Öğretmen adaylarına 45 dakika mülakata tabi tutacağız” ifadeleri kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Tekin, katıldığı bir televizyon programında yeni mülakat sisteminin ayrıntılarını açıkladı. Tekin, öğretmen atama sürecinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, ÖSYM Öğretmenlik Alan Bilgisi testinde öğretmen adaylarının 75 soruda düşük oranlarda doğru yaptıklarını söyledi.
Eğitim fakültelerinin müfredatı takip etmediklerini savunan Tekin, “Bakanlığın müfredatını takip etmiyorlar. ‘Mülakatta ne yapacaksınız?’ eleştirisini yapanların bilmesi lazım” dedi. Tekin, yeni düzenlemede KPSS puanının yüzde 50’sinin ve mülakatın yüzde 50’sinin hesaplanacağını, 30 büyükşehirde mülakatların yapılacağını ve adaylardan mülakat sırasında alanlarına yönelik bir konu hakkında ders anlatımı isteneceğini aktardı. Adaylardan anlattıklarına yönelik yazılı belge alınacağını ve sürecin kamerayla kaydedileceğini söyleyen Tekin, sendikalara da önerilerini sunma çağrısı yaptı. Öğretmen adayları ise sosyal medyadan “Mülakatsız 100 bin atama” çağrısında bulundu.