Öğretmenler neden mülakat istemiyor?

Öğretmenler neden mülakat istemiyor?
Öğretmenlikte mülakat konusu gündemdeki yerini korurken Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Tufan Genç, öğretmen adaylarının neden mülakat istemediğini masterhaber.com'a değerlendirdi. Öğretmenlerin yapay değil gerçek bir ortamda performans sergilemek istediğini belirten Genç, "Öğretmenler bunca yılın emeği ile 45 dakikalık performansın kıyaslanmasını doğru bulmuyor." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmen atama sürecinin revize edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından gözler mülakat sisteminin kaldırılıp kaldırılmayacağına çevrildi. 

Öğretmen adaylarından mülakat sistemine tepkiler çığ gibi büyürken Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Tufan Genç, öğretmen adaylarının neden mülakat istemediğini masterhaber.com'a değerlendirdi.

Öğretmenlerin, öğretmen olmak için çektiği zorlu sürece değinen Genç, "Öğretmenlik eğitimi sürecinde adaylar hem üniversite derslerinde hem de okul deneyimi ve öğretmenlik uygulamalarında birçok kere uzmanlar tarafından izlenir ve ders işleyiş konusunda dönütler alır. Bu uygulamalarda öğretmen adayları kendilerini geliştirir, yeniler ve gerçek bir öğretmen olarak mezun olur. Öğretmen oluş sürecinde birçok akademisyenin onayı vardır. Bu süreçlerden geçmiş bir öğretmen eğer kamuda görev almak isterse KPSS isimli bir sınava girmelidir. Herhangi bir memuriyette beş dersten sınava girilir ve KPSS puanı elde edilir. Öğretmenlikte ise bu beş derse altı eğitim bilimleri dersi ve branşa göre sayısı yirmiyi bulan derslerden öğretmenlik alan bilgisi testi eklenir. Bu testlere hazırlık birkaç yılı alır ve gerçekten zorlu süreçler sonrasında bir puan elde edilir. Bunca zorlukla elde edilen puandan sonra hali hazırda bir mülakat uygulaması yapılır ama bu uygulamada KPSS puanı ile eş bir puan adaya verilir ve haliyle KPSS puanı ile ataması yapılmış olur. Buraya kadar gelen süreçte öğretmenlerin sisteme herhangi bir eleştirisi olmamış ve bu derslere tüm güçleriyle çalışmaya devam etmişlerdir." dedi.

"ÖĞRETMENLER 45 DAKİKALIK PERFORMANSI DOĞRU BULMUYOR"

Öğretmenlerin mülakat yerine getirilmesini istedikleri sistemi anlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Gelinen noktada bu kadar zorlukla elde edilen KPSS puanının belli bir yüzdesi 45 dakikalık mülakatın belli bir yüzdesi alınsın deniyor. Öğretmenler bunca yılın emeği ile 45 dakikalık performansın kıyaslanmasını doğru bulmuyor. Öğretmenler karşısında uzman öğretmenler varken değil öğrenciler varken ders anlatmak, yapay değil gerçek ortamalarda performans sergilemek istiyor. Öğretmenler eğer bir mülakat olacaksa bunun üniversite eğitimlerinde olması gerektiğini savunuyor."

"ÖĞRETMENLER KOMİSYONDAN KOMİSYONA PUANLAMANIN DEĞİŞEBİLECEĞİNİ BİLİYOR"

Öğretmenlerin kendisini puanlayacak mülakat komisyonu üyelerinin her aday için farklı olacağını, komisyondan komisyona puanlamanın değişebileceğini hatta aynı komisyonun yoruldukça bile farklı puanlar vereceğini bildiğini söyleyen Tufan Genç,  Öğretmenler koskoca mesleğin 45 dakikada sunulamayacağını haykırıyor. Öğretmenler bazen oyun oynayarak ders işliyor ve bunu komisyon üyeleriyle nasıl yapacağını düşünüyor." ifadelerini kullandı.