Uçan termometre uzaydan dünyanın 'ateşini' böyle ölçtü!

Uçan termometre uzaydan dünyanın 'ateşini' böyle ölçtü!
Uzaya fırlatılan ve uçan termometre olarak adlandırılan HOTSAT-1 uydusu dünyanın sıcak noktalarını ileri teknoloji kullanarak yüksek çözünürlükle ilk kez görüntüledi. Bakın dünya ısınınca uzaydan nasıl görünüyor… 

İngiliz yapımı bir "uçan termometre", Dünya'daki sıcak noktaların uzaydan ilk fotoğraflarını gönderdi. HOTSAT-1 uydusu tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü termal görüntüler, Las Vegas'ın güneşte kavrulan sokaklarını, Oklahoma'daki geniş bir petrol depolama kompleksini ve Kanada'daki orman yangınlarının yoğun ısısını ortaya çıkarıyor.

"Dünyanın termometresi" olarak adlandırılan HOTSAT-1, yaz aylarında SpaceX tarafından fırlatıldı. Sky New’te yer alan habere göre dünyayı çıplak gözle görünür ışığı "gören" kameralarla izleyen uydulardan farklı olarak HOTSAT-1, nesnelerden veya manzaralardan ne kadar ısı yayıldığını kaydetmek için kızılötesi kullandı.  

Dünyanın ilk uydusunu işleten iklim teknolojisi şirketi SatVu, görüntülerin Dünya gözlemi ve iklim izlemede yeni bir çağda önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Sky News'e, bu yılın başlarında , Leeds'teki evlerdeki ısı kaybını haritalayan görüntüleme teknolojisiyle donatılmış bir uçağa özel erişim izni verildi . Görüntüler, belediye meclisi ve bir konut yardım kuruluşu tarafından, enerji faturaları ve karbon emisyonlarıyla mücadele etmek için izolasyonun iyileştirilmesi gereken mülklere öncelik vermek için kullanılıyor. Ancak teknolojiyi bir uyduya yerleştirerek şirket, sınırları kapalı ülkelerde bile günün her saatinde sürekli bir görüntü akışı indirebiliyor.

SatVu CEO'su ve kurucu ortağı Anthony Baker, Sky News'e şunları söyledi: "Bu harika bir gün. İlk görüntüler beklentileri aşıyor ve biz çok heyecanlıyız. Şirket şu ana kadar kendini geliştiriyor ve artık ticari operasyonlara hazırız, böylece iklim sorunlarının üstesinden gelebiliriz."