Refah Sınır Kapısı neden önemli?

Refah Sınır Kapısı neden önemli?
İsrail ve Filistin arasındaki gerilim devam ederken herkes Refah Sınır Kapısı'nın açılıp açılmayacağını merak ediyordu. ABD İsrail Büyükelçiliği Refah Sınır Kapısı saat 10.00'da açılacağını duyurdu. Peki Refah Sınır Kapısı neden önemli? İşte detaylar...

İsrail tarafından abluka altına Gazze Şeridi'nde tansiyon yüksek seyrederken dünyanın beklediği bir haber ABD İsrail Büyükelçiliği'nden geldi. ABD İsrail Büyükelçiliği  Refah Sınır Kapısı saat 10.00'da açılacağını duyurdu.

Mısır, 2007’de İsrail ile yaptığı anlaşmayla birlikte Refah Sınır Kapısı’nı kontrol etmeye başladı. Her ne kadar kapının açılışı Mısır’ın kontrolünde olsa da Gazze’ye girişler için İsrail’in onayı şart. 

NE OLMUŞTU? 

 Hamas örgütünün 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmalarda, İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını 9 ve 10 Ekim'de üç kere bombalaması üzerine 10 Ekim'de Mısırlı yetkililer sınır kapısını kapatma kararı almıştı.

REFAH SINIR KAPISI GAZZE ŞERİDİ İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Mısır ve Gazze Şeridi'ni birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı, yaklaşık 2,4 milyon Filistinli'nin yaşadığı Gazze Şeridi'ne İsrail dışından yardımların ulaşabileceği tek yol. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı, bölgedeki üç çıkış noktasından biri. Bölgedeki Erez ve Kerem Şalom sınır kapıları ise Gazze Şeridi ve İsrail'i bağlıyor. İki sınır kapısı da kapalı durumda.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve bin 400'den fazla İsrailli'nin hayatını kaybettiği saldırılarından sonra İsrail, Gazze Şeridi'ne topyekûn abluka uygulamaya başlamış, bölgede elektrik, yakıt ve gıda tedariği kesilmişti.