O ülkede araba sahibi olmak isteyenler 2 milyon lira vergi ödüyor! İşte nedeni...

O ülkede araba sahibi olmak isteyenler 2 milyon lira vergi ödüyor! İşte nedeni...
Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan Singapur'da araç sahibi olmak için aracın maliyetinden daha fazla vergi ödeniyor. Araç sahibi olmak isteyenler devlete 76 bin dolar yaklaşık 2 milyon 100 bin lira ödemek zorunda.

Singapur'da trafik sorununu çözmek ve hava kirliliğinin önüne geçmek için yapılan yeni düzenleme ile artık araç satın alma vergisi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Zengin şehir eyaletindeki kişilerin bir araç satın almalarına bile izin verilmeden önce satın almaları gereken bir lisans olan 10 yıllık Yetki Belgesi'nin maliyeti artık 2020'dekinin dört katından fazla olan minimum 76.000 dolar yani yaklaşık 2 milyon 200 bin lira rekor bir maliyete sahip. SUV gibi daha büyük veya daha gösterişli bir şey isteyenler, Kategori B lisansı için 106.000 dolar ödemek zorunda kalacak.

Kota sistemi, 5,9 milyon kişiye ev sahipliği yapan ancak etkileyici bir toplu taşıma ağına sahip, hava kirliliği çeken bir şehir eyaletinde trafiği en aza indirmek ve emisyonları azaltmak için 1990 yılında uygulamaya konuldu. İstatistik Bakanlığı'na göre, 2022'de ortalama aylık hane gelirinin 7.376 dolar (10.099 Singapur doları) olduğu Singapur'da ortalama bir sakinin arabaları ulaşamayacağı bir noktaya getirdi.

CNN’de yer alan habere göre yerel bir otomobil satıcısı olan Ricky Goh, fiyat artışını duyduğunda "neredeyse bayılacağını" söyledi. “Satışlar zaten çok zayıftı. Üstelik bu durum iş dünyası için daha da kötü olacak” dedi. İki çocuk annesi Wong Hui Min, arabasını çoğunlukla ailesi için kullanmasına rağmen ona olan güvenini yeniden düşünmesi gerekebileceğini söyledi.

“Çok koşturuyorum, çocuklarımı okula gönderiyorum, ayrıca yüzme dersleri ve okul harçlığı gibi diğer aktiviteler için de. Arabama ihtiyacım var. Her yere taksiyle ya da paylaşımlı ulaşımla gitmek benim için uygun değil” dedi. Wong, "Singapurlu bir ailenin, ihtiyaçlarına yardımcı olacak bir araba satın almak için ortalama olarak yıllarını biriktirmesi gerekiyor" diye devam etti ve ekledi: "Uzun vadede arabamı elimde tutmaya gücüm yetecek mi bilmiyorum."

DÜNYANIN EN PAHALISI 

Yerel halk, halihazırda dünyanın en pahalı şehri olarak gösterilen Singapur'da yaşamanın, ısrarcı enflasyon, artan toplu konut maliyetleri ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle son yıllarda olağanüstü derecede pahalı hale geldiğini söylüyor. Ancak kota sisteminin destekçileri, kota sisteminin Singapur'un, Bangkok, Jakarta ve Hanoi gibi diğer Güneydoğu Asya başkentlerini rutin olarak rahatsız eden türden bir sıkışıklıktan kurtulmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Yetki Belgesi almaya gücü yetmeyenler, Singapur'un işaret ettikleri kapsamlı toplu taşıma sisteminden de yararlanabiliyor. Bunu başaramazsa, bir motosiklet alma seçeneği var; bunun için izinler göreceli olarak 7.930 dolar seviyesinde.