Milyonlarca yıl önce yaşamış! Bilim insanları kalıntılarını buldu! Üstelik boyutu da devasa

Milyonlarca yıl önce yaşamış! Bilim insanları kalıntılarını buldu! Üstelik boyutu da devasa
Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden bilim insanları yaptıkları incelemeler sonucunda devasa bir örümcek fosili buldu. Milyonlarca yıl önce yaşadığı belirtilen örümcek fosilinin yaklaşık 50 mm olduğu belirtildi.

Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı günümüz Avustralya'sında bir çalışma başlattı. İncelemelerine son hız devam eden bilim insanları herkesi hayrete düşüren bir keşifte bulundu. 

Screen Shot 2023-09-30 at 10.38.31

DEVASA BİR FOSİL BULUNDU 

Hız kesmeden devam eden çalışmalarda 11 ila 16 milyon yıl önce yaşamış yeni bir "dev" örümcek türü fosili keşfedildi.  Örümcek, Yeni Güney Galler'deki demir açısından zengin "götit" adlı kayayla tanınan popüler fosil bölgesi McGraths Ovası'nda keşfedildi.

5 KAT DAHA BÜYÜK 

Megamonodontium mccluskyi adı verilen canlı, The Zoological Journal of the Linnean Society'deki yeni bir çalışmada anlatıldı. Günümüzde varlığını sürdüren Monodontium cinsine (fırça ayaklı tuzak kapı örümceği) benzeyen ancak ondan 5 kat daha büyüklükte ve ayakları arasındaki açıklık yaklaşık 50 mm olan bu hayvan, Barychelidae familyasından bulunan ilk örümcek fosili.

Screen Shot 2023-09-30 at 10.39.07

ÖNEMLİ BİR KEŞİF OLDUĞU BELİRTİLDİ

Avustralya Müzesi'nden isimlerin de aralarında yer aldığı bilim insanları, bugüne kadar Avustralya'da az sayıda örümcek fosili bulunduğundan bu keşfin "çok önemli" olduğunu belirtti. Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden paleontolog Matthew McCurry, "Tüm kıtada bugüne kadar sadece 4 örümcek fosili bulunması, bilim insanlarının örümceklerin evrimsel geçmişini anlamasını zorlaştırıyor" diyor.

Screen Shot 2023-09-30 at 10.39.13

Halihazırda Avustralya Müzesi'nin paleontoloji koleksiyonuna konan fosil, "dev" örümceğin milyonlarca yıl önce muhtemelen hangi koşullar altında yaşadığını da ortaya koydu. Megamonodontium mccluskyi'nin Avustralya'da bulunan en büyük örümcek fosili olduğu düşünülüyor.

Queensland Müzesi'nden araknolog Robert Raven, "Bu sadece Avustralya'da bulunan fosilleşmiş en büyük örümcek değil, aynı zamanda Barychelidae familyasına ait, dünya çapında bulunan ilk fosil" dedi.