Dünya masumlara kalkan bu kanlı eli unutmayacak! ABD Gazze'deki masumların insani yardımını veto etti

Dünya masumlara kalkan bu kanlı eli unutmayacak! ABD Gazze'deki masumların insani yardımını veto etti
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Gazze’ye insani yardımların erişimi, sivillerin korunması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması tasarısı sunulmuştu. ABD veto kararıyla bu duruma el kaldırdı. Masum insanların tek umudu kalkan el ile yerle bir oldu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken Brezilya tarafından 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne “Gazze’ye insani yardımların erişimi, sivillerin korunması ve İsrailli rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısının yanı sıra Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırısını kınayan” karar tasarısı sunulmuştu. Tasarı konseyde karara açılırken sadece ABD ret oyu verdiği için kabul edilmedi. 

RUSYA ÇEKİMSER OY KULLANDI

Gazze’de abluka altında yaşayan milyonlarca  Filistinli masum sivil için yardım ulaşması amacıyla çatışmaların durması çağrısında bulunan yasa tasarısı 12 üye ülke tarafından onaylanırken, Birleşik Krallık ve Rusya çekimser oy kullandı. BMGK’nın daimi üyelerinden biri olan ve tek başına veto hakkına sahip olan ABD’nin ret oyu vermesiyle, karar tasarısı başarısız oldu.

Ukrayna savaşı sırasında Rusya’nın BMGK’nın işlevini sabote ettiğini savunan ABD’nin konu Gazze’deki siviller ve İsrail’in saldırılarını durdurması olunca aynı taktiği kullanması dikkat çekti. ABD’nin veto kararı hakkında açıklama yapan ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, şunları söyledi: “Bugün ABD, Başkan Biden tarafından sürdürülen diplomasiyi hesaba katmayan veya İsrail’in nefsi müdafaa hakkından bahsetmeyen BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etti.”

Aynı açıklamada İsrail’in BM Anlaşması’nın 51’inci maddesine göre meşru müdafaa hakkı olduğunu savunan Thomas-Greenfield, insani yardım amacıyla talep edilen “çatışmaların durdurulması” kararını neden reddettiklerine ise değinmedi. ABD’li büyükelçi “ABD, bu tasarı İsrail’in kendini savunma hakkından hiç bahsetmediği için hayal kırıklığına uğramıştır” dedi.