Dev firmalar ilaçlara leopar, gergedan ve karıncayiyen eti katmış!

Dev firmalar ilaçlara leopar, gergedan ve karıncayiyen eti katmış!
Dünya genelinde kullanılan 72 dev ilaç firmasının bazı ilaçlara nesli tükenmekte olan hayvanların parçaları tespit edildi. Yapılan incelemede ilaçlarda leopar ve karıncayiyen parçaları bulundu.

Bir çevre koruma grubunun yaptığı araştırmaya göre, önde gelen küresel çapta üç büyük Çin ilaç şirketi, ilaçlarında nesli tükenmekte olan hayvan parçalarını kullanmış. Raporda İngiltere, Çin'in ilaç düzenleme kurumu tarafından lisanslanan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan iki tür olan leopar ve karıncayiyenlerin vücut kısımlarını kullanan 72 şirket bulduğunu söyledi. Bunların arasında halka açık üç geleneksel Çin tıbbı devi yer alıyor.

ÇED, firmalar tarafından üretilen en az dokuz "leopar ve/veya pangolin içerdiği belirtilen ürün" bulduğunu söyledi. CNN’de yer alan habere göre kuruluş, belirlenen şirketlerden bazılarının kaplan ve gergedan parçaları içeren ürünler de sattığını, bunun da "Çin'in kaplan kemiği ve gergedan boynuzunun tıpta kullanılmasına izin vermediği yönündeki beyanına aykırı olduğunu" söyledi.

ÇED hukuk ve politika uzmanı Avinash Basker, ayrı bir açıklamada, "Bu, yalnızca bu türleri yok olmaya daha da yaklaştırabilecek etkili endüstriyel ölçekte bir kullanımdır" dedi.

Raporda ayrıca önemli uluslararası erişime sahip oldukları ve dünya çapındaki Fortune 500 şirketleri de dahil olmak üzere toplam 62 banka ve finans kurumunu yatırımcı olarak saydıkları belirtildi.

2020 yılında Çin hükümeti, "kaynakların tükenmesinin" türler üzerindeki yıkıcı etkilerini kabul ettikten sonra, pangolin pullarını GÇT için onaylanmış içerik maddeleri listesinden çıkardı.

Koruma savunucuları o dönemde bu hamleyi memnuniyetle karşılasa da, bunun yasadışı ticarete son vereceğine dair şüphelerini dile getirmişlerdi. Bir araştırma kuruluşu olan IUCN SSC Pangolin Uzman Grubu'na göre, üç yıl önce pangolinler Dünya üzerinde yasa dışı ticareti en çok yapılan yabani memelilerdi ve bu unvanı taşımaya devam ediyorlar.