Arap dünyası Suudi Prensi konuşuyor! Hamas sözleri olay oldu

Arap dünyası Suudi Prensi konuşuyor! Hamas sözleri olay oldu
Suudi Arabistan Eski İstihbarat Başkanı ve Suudi Arabistan'ın eski ABD Büyükelçisi Turki el Faysal'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik işgaline ilişkin sözleri gündem oldu. Yaşanan olaylarla ilgili hem Hamas'ı hem de İsrail'i kınayan Faysal, Hamas'ı kınaması nedeniyle Arap dünyasında bir ilke imza attı.

Suudi Arabistan Eski İstihbarat Başkanı ve Suudi Arabistan'ın eski ABD Büyükelçisi Turki el Faysal, salı günü Rice Üniversitesi, Baker Enstitüsü'nün ev sahipliğinde düzenlenen bir konferansta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını, "Bu çatışmada kahramanlar yok, yalnızca kurbanlar var" diyerek niteleyen Faysal, Filistin'de askeri seçeneği desteklemediğini söyledi.

ARAP DÜNYASINDA BİR İLK

Eski Suudi yetkili, Hamas'ın İsrail'in güneyine yönelik saldırısını kınayarak, "Hamas'ın, suçlandığı şekilde sivilleri hedef almasını kategorik olarak kınıyorum. Bu tür bir hedefleme, Hamas'ın İslami kimliğe sahip olduğu iddialarını yalanlıyor. Çünkü öldürmeye karşı İslami bir emir var. Masum çocuklar, kadınlar ve yaşlılar hakkında..." dedi. 

Faysal, hem Hamas'ı hem de İsrail hükümetini kınamaya devam ederek "Ayrıca, Hamas'ın, İsrail halkının yarısı tarafından bile dışlanan; faşist, zalim ve nefret dolu bir İsrail hükümetine daha ahlaki zemin hediye etmesini de kınıyorum. Hamas'ı kınıyorum. Bu berbat hükümete Gazze'de etnik temizlik yapma ve onları unutulana kadar bombalama bahanesi verdiği için" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın İsrail'in Gazze işgaliyle ilgili olarak Hamas'ı kınaması Arap dünyasında bir ilk olarak kayıtlara geçti.

"KATAR'IN HAMAS DESTEĞİ RAHATSIZ EDİCİ"

Faysal, Katar'ın Hamas'a verdiği desteğin "rahatsız edici" olduğunu da sözlerine eklerken "Hamas'ın Filistin halkına karşı faaliyetleri, 2006'da Gazze'de yönetimi ele aldıklarında Filistin Yönetimi'ne nasıl davrandıkları net olarak belgelendi. Dediğim gibi ben Hamas'ın dostu değilim" dedi.